Нападна управляващите, че обслужвали ПутинДесет години след като първото правителство

...
Нападна управляващите, че обслужвали ПутинДесет години след като първото правителство
Коментари Харесай

10 години след като забрани шистовия газ, Борисов го иска

Нападна ръководещите, че обслужвали Путин

Десет години откакто първото държавно управление на ГЕРБ забрани хидрофракинга, а с това и изследванията за шистов газ в страната, в понеделник водачът на някогашните ръководещи и министър председател до преди година Бойко Борисов нападна кабинета на Кирил Петков, че не прави нищо за "възстановяване на производството му ".

"Енергийният министър все едно е паднал от Луната. При тези условия той би трябвало да приказва по какъв начин да възстановим производството на шистов газ, по какъв начин да използваме Черно море, какво става с "Хан Аспарух " и изследванията, които платихме ", съобщи Борисов на конференция в понеделник, предава.

Реално обаче държавното управление му нищо не е платило за тези изследвания, защото те даже не започнаха. Американската "Шеврон " получи през лятото на 2011 година петгодишно позволение да търси шистов газ край Нови пазар и планираше да влага 50 млн. евро в изследванията, както и да заплати бонус в хазната. До контракт обаче не се стигна точно поради възбраната за хидрофракинг.

В терена "Хан Аспарух " към момента се вършат изследвания от френската "Тотал " и австрийската ОМВ, само че и там става въпрос за частни вложения.

Отказът да се заплаща в рубли обслужва интереса на Путин

Борисов също по този начин атакува ръководещите, че обслужват ползите на съветския президент Владимир Путин за сметка на битовите консуматори като след прекъсването на доставките на "Газпром " обезпечава различно газ от Гърция, който отново е съветски, само че идва през медиатори и е по-скъп.

В типичния си жанр да насочва обвинявания, без да ги поддържа с причини, той не сподели по какъв начин тъкмо е обслужван ползата на Путин.

Там са мислители, които в схемите нямат равни, сподели Борисов за ръководещите. Всеки ден затъват по-дълбоко с изявленията, добави още той и се базира на медийни изявления за покупка на газ през "МЕТ енерджи ", където допреди назначението си отпред на "Булгаргаз " работеше Людмил Йоцов.

Преди ден енергийният министър Александър Николов в изявление за бТВ не отхвърли информацията на Mediapool, че различните доставки се обезпечават точно от МЕТ, която е обвързвана с "Газпром ", както и от гръцкия газов снабдител ДЕПА. Вместо това той сопнато попита би трябвало ли, с цел да няма обвинявания за спор в ползи, да се назначават хора без опит в държавните енергийни сдружения.

Непрозрачни газови покупко-продажби

Непрозрачният метод, по който държавното управление подходи с обезпечаването на различните газови доставки, които да заменят спрените съветски, е причина за офанзивите. "Булгаргаз " твърди, че е оповестил процедура измежду търговците на газ, оценил е офертите им е по този начин е избрал с кои да подписа контракти. Не се дава информация обаче какъв брой доставчика са доставени, какъв брой оферти са получени, по какви критерии е осъществена класацията, кои са определените компании, какви количества и на какви цени ще обезпечат.

Част от доставчиците на газ настояват, че не са били поканени, а също в понеделник от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители желаеха от държавното управление да даде цялата тази информация и заплашиха с митинги поради това, че не е ясно при какви цени на газа работят от 1 май, както и в случай че няма обезщетения поради скъпото синьо гориво.

Бившият енергиен министър Делян Добрев разяснява, че на двете платформи за електронна търговия с природен газ в България страната не е търсила да купи количества. По думите му това е щяло да докара до голям брой предложения от разнообразни европейски компании, а вместо това избрала схемата с медиаторите.

Преди ден Николов не отговори точно на въпроса за какво "Булгаргаз " не е декларирала на газовата борса, че търси краткосрочни доставки.

Според Борисов корупцията е изнесена отвън България "в офшорните им компании, където отиват техните комисиони ".

"Частната компания "МЕТ Енерджи " си е резервирала количества за лични търговски цели. Как може тя да си го разреши, а страната не може да си подсигурява доставките на газ? Тази компания ще продължи да търгува с или без "Булгаргаз ". Вие си играете с популацията, с стопанската система и промишлеността ", разяснява водачът на ГЕРБ.

Според ГЕРБ съветският газ щял да донесе поевтиняване

Делян Добрев добави, че "върви страшна операция за цените на газа ". Той сподели калкулации какво би се случило по остарелия контракт и по остарелия ред на заплащане, както и какво ще се случи в този момент с медиаторите.

Средната цена е 134,90 лева, което действително е 6% понижение и от 1 май щеше това да е цената. С медиаторите междинната цената е 182,55 лева, уточни депутатът от ГЕРБ.

Според Борисов ръководещите употребяват във фактурирането и част от останалите ресурси в Чирен, които не се черпят, а единствено се вкарват в сметките, и по този начин показват занижени цени по отношение на тези, които действително ще платят потребителите.

Той разгласи също по този начин, че в Плана за възобновяване и резистентност е планувано стратегическата инфраструктура за енергийна сигурност на България да се извади от забранителния лист за приватизация.

И мнения по други тематики

Лидерът на ГЕРБ ракритикува ръководещите и за увеличението на държавния дълг. От първия ден на едно ново държавно управление данъкоплатците ще стартират да връщат милиарди и не може да се вършат никакви политики, счита той.

От партията потвърдиха, че ще поддържат предлагането България да подкрепи военно Украйна, което следва да бъде гласувано на изключително съвещание на Народното събрание, тъй като страната ни е част от евроатлантическото семейство. Според водача Бойко Борисовуправляващите би трябвало изрично да отговорят какво е правил украинският транспортен аероплан на Летище София, както и дали и сега страната ни изнася оръжие за Украйна.

В отговор на въпрос за учредената от някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев нова политическа партия, Борисов сподели, че президентът Румен Радев взе всички първи места по политическо инженерство. По негово време се появиха доста партии със странни имена, счита той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР