Нападението с пикап, при което бяха прегазени и убити 8

...
Нападението с пикап, при което бяха прегазени и убити 8
Коментари Харесай

Атентаторът в Ню Йорк е узбек, заклел се в ИДИЛ

Нападението с пикап, при което бяха прегазени и убити 8 души в Ню Йорк, е осъществено от името на „ Ислямска държава”.

Това излиза наяве от записка на британски, която била открита в транспортното средство, заяви Си Ен Ен.

КАК ИЗГЛЕЖДАШЕ МАНХАТЪН СЛЕД АТЕНТАТА - ВИЖТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Американските управляващи разкриха и самоличността на нападателят – това е 29-годишният Сайфула Хабибулаевич Саипов от Узбекистан.

В ранния следобяд американско време през вчерашния ден Саипов мина през велосипедна алея на остров Манхатън с взет чартърен пикъп. Атентаторът е умъртвил 8 и ранил над 10 души.

Here's what we know about New York City terror attack suspect Sayfullo Habibullaevic Saipov https://t.co/8TZMhsNFhp pic.twitter.com/FwJZp4VqvJ
— CBS News (@CBSNews) November 1, 2017
Впоследствие той се блъснал в учебен рейс и излязъл от транспортното средство, очевидно държащ два револвера. Полицията простреля Саипов, който беше откаран в болница, след което стана ясно, че оръжията са били подправени.

„ Това беше терористичен акт, и то изключително нерешителен такъв”, съобщи кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, изтъквайки, че задачата на терориста са били почтени цивилни, които нямали визия какво ще ги застигне.



Властите в Съединени американски щати не престават да проверяват дали става въпрос за деяние на така наречен „ вълк-единак” или по-сериозно замислена интервенция.

От години насам групировката „ Ислямска държава” приканва свои последователи да употребяват транспортни средства при набези против цивилни. Подобни ислямистки офанзиви с десетки жертви към този момент имаше на няколко места в Европа – Ница, Берлин, Стокхолм и Лондон.

Саипов е дошъл в Съединени американски щати през 2010, цитира Си Ен Ен свои източници. За последно той е живял в гр. Патерсън, щата Ню Джърси, близо до Ню Йорк.

Според негови съседи в града, ислямистът има жена и две дребни деца, съобщи Ен Би Си.
 Ситуацията в Ню Йорк, след атентата в Манхатън, при който бяха прегазени и убити 8 души Ситуацията в Ню Йорк, след атентата в Манхатън, при който бяха прегазени и убити 8 души
"Той постоянно е благополучен, от самото начало се усмихва ", споделя различен прочут на Саипов в градчето, който до този миг бил с усещането, че узбекът „ обича Съединени американски щати и не е терорист”.

Това наподобява не е правилно, поради откритата записка в колата му и потвърждението на няколко очевидци, че е крещял „ Аллах Акбар” откакто слязъл от камиона.

Цялото нахлуване е имало стотици очевидци.



„ Видях бял пикап да кара по велосипедната алея. Веднага разбрах, че нещо не е наред. По-надолу видях пищящо момиче и двама мъже, паднали на земята. По телата им имаше следи от гуми и беше ясно, че към този момент не са с нас”, разказва ужаса очевидецът Юджий Дъги, представен от Си Ен Ен..

Освен осемте починали, никой от ранените при атентата не е потърпевш съществено. Сред жертвите има жители на Аржентина и Белгия, потвърдиха дипломати от двете страни.

От нашето външно министерство оповестиха, че потърпевши българи няма.

Here's a timeline of how the New York City truck attack unfolded https://t.co/sxfCaLYcha pic.twitter.com/bhUc3S4TYL
— CNN (@CNN) November 1, 2017
Американският президент Доналд Тръмп реагира на случая в обществената мрежа „ Туитър”.

Най-напред той написа, че офанзивата наподобява като следващото действие на „ доста болен и сгрешен човек”, а след това показа, че в мислите си е паралелно до околните на починалите по време на „ терористичното нахлуване в Ню Йорк”.

We must not allow ISIS to return, or enter, our country after defeating them in the Middle East and elsewhere. Enough!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 31, 2017
“Не би трябвало да разрешаваме на „ Ислямска държава” да се завръща или да влиза в страната ни, след сме ги победили в Близкия изток и другаде”, добави Тръмп в различен „ туит”.

Американският президент оповести също, че службите за сигурност ще усилят ограниченията за инспекция на влизащите чужденци в Съединени американски щати.

Нападението в Ню Йорк се случва близо до мястото, където преди 16 години два самолета, ръководени от ислямски терористи, се блъснаха и събориха небостъргачите на Световния търговски център.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР