Нападението на Хамас на израелска територия, което започна на 7

...
Нападението на Хамас на израелска територия, което започна на 7
Коментари Харесай

Да се задържат окупираните територии нямаше достатъчно сили: Митът за израелската армия рухна

Нападението на Хамас на израелска територия, което стартира на 7 октомври (трудно е да го назовем война), докара до неотложен провал на дълго култивирани легенди. За всезнанието на израелското разузнаване. За непристъпността на стената към линията Газа, оборудвана с всички вероятни средства за сигурност. За способността на Тел Авив да се опълчва дейно на тероризма. След доста дни на погазване по границите на линията Газа, „ дупките “ в ЦАХАЛ видя целия свят.

Първият знак, че ЦАХАЛ към този момент не е същият, беше Ливанската война от 2007 година Тогава проиранското придвижване Хизбула (Партия на Бога), основано в Ливан, нападна израелски патрул, взривява бронетранспортьор, убива и пленява няколко израелски бойци, с цел да ги замени за намиращи се в пандиза ливанци.

Израелската войска отговори, като нахлу на ливанска територия и стартира пълномащабни военни интервенции. Авиацията изтри ливанските гранични села от лицето на земята, сходно на Газа в този момент. Хизбула отговори с контраатаки и ракетен обстрел на израелска територия, които убиха 44 цивилни там, в това число четирима заради инфаркт.

Печални резултати

ЦАХАЛ загуби, съгласно формалните данни, 121 души убити и 628 ранени, Хизбула - към 100 бойци. Както нормално, ливанските цивилни пострадаха най-вече: 1140 души починаха и над четири хиляди бяха ранени.

Израелските загуби са забележителни. Унищожени или развалени са до 150 бронирани машини, в това число до 30 танка. Най-модерната по това време израелска корвета Ханит беше раздрана от ракета, което шокира всички в Израел.

И какъв е резултатът от тази война, на видимо най-мощната войска в района с в действителност партизански формирования? Израел, с цялата си маса от оръжия, голямо предимство в технологиите и личен състав от повече от 30 хиляди против 2,5 хиляди бойци, в действителност загуби. Целта да се победи Хизбула не беше реализирана, нямаше задоволително сили да задържи окупираните територии.

Трябваше да си потеглят. За благополучие резолюцията на Организация на обединените нации дойде в точния момент, изискваща изтеглянето на войските от Южен Ливан.

Арабите стават все по-силни

По това време Хизбула не разполагаше и с модерните средства за водене на война, каквито има Хамас. Сега ги има в изрядно количество. Плюс това, зад Хизбула намерено стои 80-милионният Иран с неговата съвременна войска, въоръжена с ракети, покриващи цялата територия на Израел, както и доста ефикасни дронове.

Но стана ли ЦАХАЛ по-силен от този момент? Взе ли под внимание уроците от Втората ливанска война? Военният специалист Александър Артамонов е убеден, че ЦАХАЛ към този момент не е същата, изключително във връзка с бойния дух и морала. Експертът споделя, че е значимо да се вземе поради факторът на промяната на поколенията, който се случва почти на всеки 15 - 20 години:

Първото потомство на ЦАХАЛ беше мощно стимулирано, то претърпя Втората международна война. Второто потомство се бие много сполучливо във войната Йом Кипур през 1973 година Третото беше през Ливанската война от 2007 година, когато Израел имаше цялостно въздушно предимство.

Всичко това не показваше бойната успеваемост и духа на наземните щурмови елементи. И от 1991 година Израел е напоен от западната идеология, съгласно която „ няма да има същинска война “ и ще би трябвало да се бие единствено със слаби фанатици. И фактът на израждането на ЦАХАЛ е явен. Което, както виждаме, беше изцяло демонстрирано на 7 октомври по време на офанзивата на Хамас:

бойците взеха всички контролно-пропускателни пунктове и бойците там „ по бели гащи “;

всички системи за сигурност към стената на Газа се отказаха;

командването на армията беше в ступор през целия ден;

с какво се занимаваше прехваленото израелско разузнаване, пренебрегнало двегодишната (!) подготовка на Хамас и всеобщото произвеждане на оръжия и ракети, не е ясно на никого.

И в този момент какво?

Фактът, че митът за „ напредъка “ и „ непобедимостта “ на ИД се оказа мит, означават съвсем всички военни анализатори. В същото време, гледайки на видео дейностите на израелски бойци, даже не на „ мобилизираните “, а в настоящата войска, те бяха искрено изумени от неналичието на професионализъм: те се движат в навалица, не знаят по какъв начин да работят против дронове, и въобще - в случай че впечатляват с нещо, то е единствено с броя на участващите сили (дават цифрата 80 хиляди, изтеглени в Газа).

Е, що се отнася до способността на ЦАХАЛ да работи в градове, превърнати в руини, въобще няма какво да приказваме - първите опити да обхванат в Газа приключиха пагубно за тях. Именно това изяснява сегашната обстановка: те към момента съумяват да ударят жилищни региони с авиация и артилерия отдалеко, знаейки, че няма да получат отговор.

Израелските генерали обаче, макар че надалеч не доближават равнището на генералите, които командваха във войната Йом Кипур, все пак не бързат да щурмуват полуразрушения град. Те доста добре схващат какви големи загуби ще им коства това. Ако има победа, тя ще бъде „ пирова “.

Още една такава победа и няма да имам войска,

- споделил античният цар Пир след сходна борба.

Малко евентуално е Израел да влезе в Газа с танкове и пехота. Най-вероятната тактичност е унищожаването на постройките, инфраструктурата и подземните връзки на Хамас с управляеми бомби и последователното пречистване на Газа от специфичните групи. Типична американска тактичност

— смята специалистът Александър Артамонов.

Плюс блокадата на Газа и унищожаването или прогонването на цивилното население. Да, това е геноцид, само че няма потребност да измерваме Израел с нашите морални стандарти, които са християнски по генезис. Има " старозаветен " нрав: врагът се унищожава безпощадно - " до тога и магарето ".

Все отново не може да се изключи, че точно това старозаветно предпочитание за възмездие над презрените палестинци („ полуживотни “, както ги назова израелският министър на защитата Галант) лежи в основата на манталитета, който въпреки всичко може в все пак, да накарат Израел да изпрати войски в Газа, с цел да водят война „ на земята “.

Но даже и в този случай, съгласно военния наблюдаващ на Комсомолская истина Виктор Баранец, ще би трябвало да се вземат поради следните неща:

Тъпченето на място се дължи на два фактора. Първият е, че Хамас е нахитрял и помъдрял. Той умело води война в градските региони. Ползва се със благосклонности в арабския свят. И евентуално той взе участие във войната посредством своите „ проксита “.

Втората причина е, че Вашингтон все по-често приканва „ не влизайте в Газа “. В края на краищата, продължителни борби, загубите и отношението към цивилните, доста напомнящо на геноцид, удариха и по Съединените щати.

Американските специалисти основателно настояват, че не е известно какъв брой дълго ще продължи тази война - 10 седмици или 10 години. Съединените щати просто нямат задоволително запаси, с цел да доставят Израел и Украйна през цялото това време,

- споделя полковник Баранец.

Разбира се, че няма да е задоволително! Зеленски към този момент плаче на глас за намаляването на помощта за Украйна и даже декларира, че „ Украйна е същото като Израел “.

Ако прибавим към това възходящото отвращение на американските евреи ашкенази да устоят Израел за своя сметка (дори до войната му се изпращаха към 3,5 милиарда $ годишно), който е план на сефардските евреи, тогава не може да се изключи, че Съединените щати може да се опитат да се отърват от такава скъпа играчка.

Какво от това?

Както виждаме, зад спукването на цирея в Близкия изток стоят редица фактори – политически, военни, идеологически и религиозни. Всеки от които при избрани условия може да се окаже главен при вземането на съответно решение. Въпреки това, без значение по какъв начин ще завършат военните дейности, още в този момент можем да създадем два извода.

Случилото се е резултат от американската политика на „ успокояване ” на Близкия изток, която явно се оказа несъстоятелна. Както в този момент схващат страните от района. И по тази причина на пропалестинските манифестации там през днешния ден палят освен израелски, само че и американски флагове.

И второто умозаключение. Краят на спора, почнал през 1948 година, не е в това едната страна да „ победи “ (да се чете: „ унищожи “) другата, а в това да се основат условия и за двата народа последователно да се трансфорат от врагове в естествени съседи.

Може би това може да се реализира единствено посредством основаването на две национални страни на тази земя: Израел и Палестина. Което в действителност оферират Русия, Китай и всички други рационални сили по света.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР