Нападението бе извършено вчера в 11:40 ч. местно време (10:40

...
Нападението бе извършено вчера в 11:40 ч. местно време (10:40
Коментари Харесай

Ислямска държава пое отговорност за убийството в католическата църква в Истанбул

Нападението бе осъществено през вчерашния ден в 11:40 ч. локално време (10:40 ч. българско) по време на работа в църквата " Санта Мария " в квартал Саръйер. Двама маскирани нападатели стреляха по турския жител Тунджер Мурат Джихан, роден през 1972 година Джихан е бил закаран в болница, където лекарите са установили гибелта му.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че в границите на подхванатото следствие са били арестувани общо 47 души, в това число двама обвинени за осъществяването на убийството - жител на Таджикистан и съветски жител. Полицията е направила обиски на 30 адреса в Истанбул.

Йерликая уточни, че следите сочат, че ДАЕШ стои зад организирането и осъществяването на нападението.

Заподозрените за убийството са били арестувани към 22 ч. нощес.

Йерликая посочи, че нарушителите са били хванати в границите на 12 часа след нападението, като благодари на полицията за осъществената работа.

Засега не са известни съответните претекстове за нападението.

Сестрата на 52-годишния Джихан уточни, че той е бил с умствена назадничавост. Йозлем Джихан сподели пред в. " Хюриет ", брат ѝ е бил със съзнанието на петгодишно дете. Той е живеел при майка им, на която към момента не е обявено, че той е умрял.

По информация на СиЕнЕн-Тюрк по време на богослужението в църквата " Санта Мария " вътре е бил и генералният консул на Полша дружно с децата си.

Всички високопоставени турски представители, в това число президентът Реджеп Тайип Ердоган, валията на Истанбул, министърът на вътрешните работи, кметът на Истанбул, началникът на истанбулската полиция, изпратиха съболезнователни послания до църквата.

Епископ Масимилиано Палинуро, представящ католическата общественост в Истанбул, сподели пред СиЕнЕн-Тюрк, че общността е шокирана от осъщественото.

Обаждането на президента Реджеп Тайип Ердоган въпреки всичко ни даде кураж и разтуха, сподели той, като добави, че има вяра в турската правосъдна система,.

Това нахлуване вреди освен на нашата общественост, само че и на цяла Турция. Злонамерени хора се пробват да навредят на тази страна. Това основава неприятен имидж, уточни Палинуро.

През 2013 година Турция бе една от първите страни, които включиха " Ислямска страна " в листата си с терористични организации. Оттогава страната е била цел на групировката неведнъж, като са осъществени минимум 10 самоубийствени набези, седем бомбени офанзиви и четири въоръжени набези, лишили живота на минимум 300 души и ранили стотици други.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР