НАП излезе с позиция до медиите относно интервюто на гръцкия

...
НАП излезе с позиция до медиите относно интервюто на гръцкия
Коментари Харесай

НАП с позиция относно интервю на гръцкия гражданин Анастасиос Дикос

НАП излезе с позиция до медиите по отношение на изявлението на гръцкия жител Анастасиос Дикос.

" Фокус " разгласява целия текст към позицията без редакторска интервенция:

Във връзка с огромния публичен интерес, който провокира изявление на гръцкия жител Анастасиос Дикос, Националната организация за приходите прави следните разяснения:

Национална агенция за приходите прави контролни дейности, по отношение на пълномощията си, избрани със закон. На " Данаос Девелопмент " са осъществени общо 16 инспекции – една за определяне на обстоятелства и условия и 15 за прихващане или възобновяване за да се откри има или не съображение за възобновяване на Данък добавена стойност. Тези контролни производства са обичайни в случаите, когато има искане за възобновяване на Данък добавена стойност от страна на сдруженията.

Спрямо " Данаос Девелопмент " са формирани и 4 проверки за определяне на отговорностите за налог върху добавената стойност, като първата е била в интервала декември 2018 – октомври 2018 година, а последната март 2021 до юни 2021 година Важно е да се обясни, че цитираната в изявлението госпожа Фиданка Йоневска е упълномощила една от осъществените 4 проверки. Освен това проверките не се правят от един човек, а от екип.

Спрямо госпожа Йоневска в Национална агенция за приходите са постъпили няколко сигнала за спор на ползи. Първият е от КПКОНПИ. В него се дава информация за подаден при тях сигнал, само че без да ползват самия сигнал. Твърденията са, че госпожа Йоневска съжителства на брачен начала с лице, което има участия и благосъстоятелност в няколко съответно разпознати търговски сдружения, във връзка с които, тя e упражнявала пълномощия по работа. В Национална агенция за приходите е формирана предварителна инспекция, при която не са събрани задоволително доказателства за осъществени пълномощия по отношение на визираните лица от страна на Йоневска.

Вторият сигнал е от 11 януари 2022 година, който е подаден от " Данаос Девелопмент " ЕАД. Той съдържа данни за спор на ползи във връзка с госпожа Йоневска. В Национална агенция за приходите е формирано произвеждане за определяне на спор на ползи, което открива съществуването им. Решението е обжалвано от госпожа Йоневска, като на 4 август 2023 година е доказано от Административен съд София-град. На 27 март 2023 година Върховният административен съд анулира решението на първоинстанционните магистрати, като не открива съществуване на спор на ползи. Решение №3247/27.03.2023 година на Върховен административен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.

До окончателното изговаряне на съда по проблема, Йоневска не е отстранявана от работа.

Има подаден от КПКОНПИ и трети сигнал против Йоневска за спор на ползи. Той е с идентично наличие като предходните. По тази причина Национална агенция за приходите е уведомила КПКОНПИ, че към този момент е формирано такова произвеждане, по него има влезнало в действие правосъдно решение и не следва да се подхващат спомагателни дейности. В резултат на решението на Върховен административен съд, във връзка с госпожа Йоневска не е имало условия, които да доведат до налагане на административна глоба - санкция и освобождение от заеманата служба (чл. 80 от ЗПКОНПИ).

По мотив изказванията за спор на ползи във връзка с компаниите за търговия с горива " Сакса “ и " Круиз “, с изключение на решението на Върховен административен съд, което отхвърля съществуването на спор на ползи, е значително да се означи, че " Сакса " ООД е записано в Търговско дружество на Национална агенция за приходите " Големи данъкоплатци и осигурители ". Това е способената териториална дирекция, а не Търговско дружество на Национална агенция за приходите София, където работи госпожа Йоневска като шеф на бранш " Ревизии ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР