Намираме се в ситуация, в която Централната избирателна комисия потвърждава

...
Намираме се в ситуация, в която Централната избирателна комисия потвърждава
Коментари Харесай

Ваня Нушева: Абсурдна ситуация! Сигнал от гражданин ми даде основание да мисля, че машинното гласуване е изключително важно

Намираме се в обстановка, в която Централната изборна комисия удостоверява своето отвращение да приложи машинното гласоподаване като спомагателен детайл, наред с гласуването с хартиени бюлетини. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "  преподавател по " Политическо държание, изборни системи и изборна администрация " в СУ “Свети Климент Охридски " и специалист в Асоциацията “Прозрачност без граници ".

" Виждаме, че ЦИК се е вкопчила в своето предпоставено решение преди още да има документ, удостоверяващ, че машините работят съответно. И в действителност, ЦИК се концентрира върху формалното съблюдаване на условието отчетът на Министерството на електронното ръководство да бъде подписан от министъра, а освен от упълномощения заместник-министър. Предстои да забележим по какъв начин ще се развие целият този случай. Очевидно, съдейки въз основата на уверенията, на информацията от Министерството на електронното ръководство, тази процедура ще бъде извършена още веднъж в наличието на министъра, той ще подпише отчета, дружно с другите двама представители, ръководители на Държавната организация по стандартизация и метрология, тъй че да бъдат спазени всички официални условия на закона. Абсурдна е обстановката, в която се намираме ", разяснява Нушева и обърна внимание, че вкопчването във официални учредения, с цел да не бъде позволено машинно гласоподаване на първия тур е очевидно. Предстои да забележим по какъв начин ще се развие обстановката на втория тур.

По думите й машинното гласоподаване е извънредно значимо за вярното отчитане на изборните резултати и за това да не бъде подменян вота на избирателит: " До през вчерашния ден ми се струваше, че не е толкоз належащо да се вкопчваме в тази технология на машинното гласоподаване и машинното отчитане на резултата, само че един случай, един сигнал от жител, ми даде съображение да мисля противоположното ".

Ваня Нушева описа за съответната обстановка, развила се във Френската гимназия в София по време на изборите на 29 октомври: " Получихме сигнал от жител, който е дал своя вот в 9-та фреска гимназия в София. Този жител дружно със фамилията си е дал своя вот на изборите и за кмет, и за общински съветници. И с изненада е открил, че в протокола с резултатите от гласуването за кмет на Столична община, против името на желания претендент са маркирани 0 гласа. Необходимо е да отбележа, че става въпрос за един от водещите претенденти, които ще доближат до втория тур на локалните избори. Това е секция в центъра на София. Кое е парадоксалното в целия този случай? Проверихме какво е наличието на протоколите от тази секция и от прилежащите секции. В тази секция, в сканирания протокол, формиран от Секционната изборна комисия виждаме, че има празни полета против имената на няколко от претендентите не е маркирана никаква дума никаква цифра за брой открити бюлетини.

Същевременно виждаме, че за общински съветници са подадени повече от 100 гласа за същата партия, в прилежащата секция повече от 100 гласа за този кмет, явно има някаква аномалния. Това, което виждаме по-късно е, че данните от този протокол генерирани към този момент в осведомителната система демонстрират 0 гласа. Тоест, какво значи това? Секционната изборна комисия не е попълнила данните за всички открити бюлетини за всички претенденти, а си е разрешила да остави празни редове, преди всичко. На второ място, това значи, че Общинската изборна комисия е приела този протокол, без да е запълнен с всички нужни данни за всички претенденти. И там, където липсват думи и числа за получени бюлетини, не е осъществена инспекция за наличието на чувалите с бюлетините, а са написани автоматизирано числа 0 ", описа Нушева.

Тя дефинира случая като неприемлив: " Днес този случай явно има развиване и посредством инспекция от медии се обяснява, че в действителност 120 гласа на този претендент са изчезнали, те са били записани на името на различен претендент. И по този начин, посредством разбъркване на редовете, виждаме на процедура заличаване на една голяма сума от бюлетини, дадени за претендентите. Това демонстрира смисъла от машинното гласоподаване, в случай че имахме и машинното преброяване. Ако имахме машинно преброяване и автоматизирано попълване на протокола от машината, нямаше да имаме подобен фрапантен случай на противоречие с действителните резултати ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР