Намираме се в периода, в който детето ни посещава детската

...
Намираме се в периода, в който детето ни посещава детската
Коментари Харесай

Д-р Богданова: Как да различим симптомите на грип и настинка?

Намираме се в интервала, в който детето ни посещава детската градина в продължение на седмица, след което се разболява и стои две седмици вкъщи. В тези моменти наподобява, че никакви лекарства не повлияват и се завъртаме в порочния кръг от непрекъснато боледуване и боязън да не се случи още веднъж, един път откакто то е оздравяло.

От какво би трябвало да се тормозим най-вече в сезона на гриповете и настинките и по какъв начин да предпазим децата си от непрекъснатото боледуване? На тези въпроси и още ще ни отговори лекар Богданова.

Д-р Богданова е с ползи в региона на здравословното развъждане на деца, профилактиката и своевременното разкриване и лекуване на болесттите в детската възраст.

Има присъединяване в 7th Congress of the European Academy of Pediatric Societies, Paris, 30th of October – 3rd November 2018.

Тя е майка на две деца. Има деен профил в Инстаграм, посредством който осведоми майките по отношение на основни тематики в израстването и развиването на техните деца: 

Кои са главните закани, пред които се изправяме през есенно-зимния сезон?

Това са най-много вирусите, които се предават по въздушно-капков път, изключително в колективи обитаващи затворени помещение за дълги интервали от време денем. Такива вируси за респираторно-синцитиалният вирус, този на грипа, както и други. 

Грип, простуда или вирус - по какъв начин да ги разпознаем и отличим? 

Грипът нормално стартира ненадейно, внезапно повишаване на температурата до рискови стойности, внезапно залежаване, отвод от храна и признаци от инфектиране на горни дихателни пътища, като може да се следи диария и/или повръщане.

Настинката нормално се демонстрира с гърлобол, общото положение е непокътнато или леко повредено. Температурата не е толкоз висока.

Вируси от други групи, могат да се проявят с хрема, изнемощялост, кашлица, само че не толкоз трагично като при грип.

Кои са най-разпространените типове грип? 

Те са три: А - най-честият, В и С

За какви признаци би трябвало да внимаваме при детето?

Трудно повлияваща се нараснала телесна температура от антипиретици, затруднено, свиркащо или по-тежко дишане, отвод от храна, в случай че детето не е уринирало повече от 6-8 часа.

Цветът на секрета от носа от голяма важност ли е? 

Да! В началото постоянно е избистрен, след седмицата става бял или жълтеникав. Чак когато стане тъмнозелен, може да се мисли за бактериална колонизация.

Какви са първите стъпки, които би трябвало да предприемем при съществуването на настинка/грип?

Добра промивка на носа, банкет на вит.С, ограничение на контактите с други хора.

Кога да се обърнем към нашия педиатър?

Ако след 3 дни от началото няма усъвършенстване.

Препоръчват ли се имунизации срещу сезонен грип?

Да! Особено за рискови групи като деца с съпътстващи болести или имунни дефицити, както и за по- старата част от популацията.

Трябва ли да смъкваме температура под 38 градуса? Защо?

Не. Под тази стойност, нарасналата телесна температура е потребна, тъй като по този метод организмът се бори против инфекциозния сътрудник.

Кога температурата става рискова и е време да посетим доктор?

Когато не се намалява елементарно, когато няма интервали без естествена телесна температура и когато след 3 дни, детето няма усъвършенстване, е време да се посети доктор. Както и в случай че детето е под 3м.в. или с съпътстващи болести.

Води ли високата температури до гърчове?

Не! Фебрилен спазъм може да се прояви и при субфебрилна температура, тъй като повода за появяването му е не цената, а внезапното й повишаване.

Работят ли така наречен бабини лекове?

Човек би трябвало да опита. При някои случаи, да виждала съм, да работят. При други не.

Хрема при децата - позволена ли е приложимост на ксилометазолин и какъв брой продължителна би трябвало да бъде тя?

Не е възможно, в случай че доктор не назначи съответното лекуване предвид на изгодите и рисковете. 

Каква е предварителната защита против грипни болести и простуда?

По- малко престояване в затворени помещение с доста хора, ограничаване на контактите с евентуално заразни такива и постоянно миене на ръцете. Добър хранителен банкет и задоволително течности. Добра двигателна интензивност. Приемът на рибено масло, вит. Д и С ще поддържа имунитета. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР