Намираме се в особен и нов период от здравната криза.

...
Намираме се в особен и нов период от здравната криза.
Коментари Харесай

Топ вирусологът Радка Аргирова: Преболедувалите Омикрон остават с тежки последици

Намираме се в необикновен и нов интервал от здравната рецесия. Не е приключила изцяло вълната от Делта разновидността, а в околните дни чакаме Омикрон да се откри у нас.

Това съобщи проф. Радка Аргирова, председател на Българското сдружение по здравна вирусология, пред Българска национална телевизия.

" Наблюдаваме какво се случва с новозаразените в другите страни. Интересно е, че този вид се популяризира доста бързо, сякаш протича доста по-леко. Бързото разпространяване обаче е доста пагубно ", посочи тя.

" Има доста съществени последствия след заразяването с Омикрон , което протича относително леко. Усложненията може да обгръщат всички органи и системи - централната нервна система, мозъчната мъгла, белодробната тъкан, бъбречната активност, черния дроб и прочие ", сподели проф. Аргирова.

" На фона на лекото му протичане смъртността в Западна Европа е доста ниска. У нас обаче при тези условия се боим от по-висока смъртност. Защо? Защото не сме имунизирани ", добави тя.

" Вече се потвърди, че Омикрон не се въздейства от имунизациите, които използваме през днешния ден. Важно е да се имунизираме с трета доза. Няма по какъв начин по различен метод да се предпазим, моли проф. Аргирова.

" Вече започваме работа с деца и имунизирането им. Подчертавам също какъв брой са значими и защитните средства - маската и дистанцията ", сподели още тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР