Намираме се в навечерието на един от най-големите християнски празници

...
Намираме се в навечерието на един от най-големите християнски празници
Коментари Харесай

Отец Георги: На Богоявление лекуваме душите си

Намираме се в навечерието на един от най-големите християнски празници Богоявление (Йордановден), който означаваме всяка година на 6-ти януари. Празникът Богоявление се назовава още Просвещение. Духовното значение на ритуала на този ден е молитва за Божията протекция, благословение и освещаване.

За тайнството, ритуалите и духовното смисъла на Богоявление пред Novini.bg приказва отец Георги - предстоятел на столичния храм „ Свети Апостол Йоан Богослов ” в кв. „ Левски ”.

„ Йордановден е най-големият празник след Рождество Христово. Хронологическата разлика е 30 години от живота на Христос. Той се ражда и първите дни ги прекарва в Египет, откакто умира цар Ирод, който го е гонил, той се връща в Назарет и там прекарва своето детство и юношество. За този интервал имаме доста малко сведения в Библията. Казано е, че когато е бил на 12 години и отиват да се поклонят в Храма в Йерусалим, както е повелявала античната еврейска вяра. Те са имали единствено един храм. Христос остава да беседва с тогавашните фарисеи – учителите на тогавашната религия. Майка му и татко му си потеглят с цялата група за Назарет и го не помнят и се връщат. Казано е също, че той е растял във религия и смирение към родителите си и в благочестие. Това е всичко, няма други податки. Това дава мотив на някои разколнически учения да учат, че Христос бил взет в тези си години в Хималаите, което не е правилно. Църквата отхвърля и не приема това изказване ”, акцентира духовникът.

„ 30-тата годишнина на Христос стартира с кръщение Господне. Според юдейските традиции всяка социална функционалност и свещенството тогава започвало на 30 години. Той е трябвало да съблюдава този закон и по тази причина на 30-та си годишнина излиза за така наречен публично служение на своята задача. Това стартира с празника Кръщение Господне, именуван още Богоявление. На този ден се случват две доста значими неща – Христос се кръщава във водата и се случва Богоявление. Ние се кръщаваме, с цел да се отмие нашият първороден грях, който нашите прадеди Адам и Ева са създали в Рая. Ние, хората които сме се родили след тях нямаме персонална отговорност за него, само че носим следствията от него. Това е склонността към грешения - правенето на грях, заболяванията и гибелта. Това са трите съществени последици на първородния грях, които се отмиват при кръщението. Вече имаме сили и опция да вършим положително, да се отречем от злото. Затова и при нашето кръщение, човек дава заричане (ако е дребен, неговият кръстник) да се отхвърли от Сатаната. Така ние повтаряме следствията от Христовото кръщение върху нас и се отхвърляме от следствията от първородния грях. Затова споделяме, че когато човек се кръсти, той е чист, на него са му простени всички волни и неволни грехове ”, посочи отец Георги.

Той акцентира, че Христос се кръщава, с цел да освети водите. „ Той няма потребност да си отмие прегрешението, тъй като той не носи следствията от първородния грях. Той се ражда от Света Богородица непорочно, бива заченат непорочно. На празника Благовещение тя зачева безмъжно, тя е присмо дева – била е преди, по време и след раждането дева и остава такава. Това е забременяване, развъждане и раждане по превъзходен метод нашия Господ Исуса Христа, който се ражда на Рождество Христово без болки. Тя ражда без никакво страдалчество. Спомняме си античните думи, когато Адам и Ева са съгрешили, а наказването за Ева е: „ С болки ще раждаш децата си ”, защото са били виновни за първородния грях. Света Богородица не е споделила тази болежка, тя е родила напълно безболезнено и по благословен метод своето дете. Понеже е заченат безстрастно, той не носи първородния грях и по тази причина няма потребност да се кръсти, с цел да му се елементарни прегрешението, само че той би трябвало да влезе във водата, с цел да освети естеството на творението. Той стартира своята избавителна, освещаваща задача с този първи ден – с кръщение Господне и ще го приключи на Възнесение Господне след три години и половина, когато на Пасха ще възкръсне и след 40 дни ще се възнесе - Спасовден. С Кръщение Господне стартира неговата домостроителна задача. Със слизането във водата, той освещава водите. Водата е първоосновата на творението, тя е първата субстанция, която Бог е основал материално. Още в първите стихове на Библията се споделя: „ И дух Божи се носеше над водата ”. Тази вода, която е пра материя. Затова тя е толкоз значима за нашия живот. Ние самите сме формирани от вода, цялата биосфера е формирана от вода. Затова той слиза във водите освещавайки и изцерявайки материята и света и влизайки в тази праматерия от следствията на първородния грях, за който хората са отговорни. Той стартира своята освещаваща и избавителна задача. Другото значимо събитие на този ден е Богоявление, тъй като Бог се е явил. Той е синът Божи, който идва, с цел да ни покаже Бог Отец ”, споделя предстоятелят на столичния храм „ Свети Апостол Йоан Богослов ”.

„ Стоян Богослов в своето евангелие ни споделя: „ Бог никой в никакъв случай не е видял. Единородният наследник Божи, който е в недрата на Отца, който се ражда от Отца предвечно. Дойде, с цел да ни покаже Отца, с цел да ни покаже Бог ”. Господ към този момент има лице, той има своя персона като нашата, има своята човешка природа, по тази причина можем и да го изобразяваме. Тук е основанието за иконопочитанието. Ние можем да имаме икони и да изобразяваме свещеното Господ и всичко, което е след него – Света Богородица, светиите, и да им се покланяме. Няма данни той да е бил рисуван, само че има данни, че той е взел една забрадка по време на кръстния си ход в Ерусалим и някой му е подал забрадка, с цел да се избърше лицето и то се е изобразило. Това е първата икона на Христа, така наречен неръкотворен облик на Господ. Много постоянно се поставя като забрадка на иконостаса. Точно поради това е Богоявление – можем да го забележим и тъй като се явява и Света Троица. Освен, че е единородния наследник, който е в недрата на Отца, ни даде същинска визия и познание за Бога, ами можем да се причестяваме с него, да поддържаме връзка с него, научи ни по какъв начин да се молим, посредством Господнята молитва „ Отче наш ”. Пак имаме Богоявление – същинско вярно богопочитание. Най-вече Света Троица се явява за първи път в историята на този ден – това е другата причина да се назовава Богоявление. Сам Бог се е явил подобен, какъвто е троичен – един Бог, само че в три лица (Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети) ”, изясни отец Георги.

„ За това свидетелства Стоян Кръстител, тъй като на него единствено се отваря вратата в небесата и се чува гласа на Бог Отец: „ Това е моят любим наследник, в който е моето снизхождение ”. Това е първото лице на Света Троица – Бог Отец, Бог Син – второто лице е Господ Исус Христос, който се кръщава, възприема плът и става като нас, само че без прегрешението, и третото лице – Бог Дух Свети, който се явява под формата на гълъб. Няма до този миг подобен миг, в който да се е явила Света Троица в тази цялост. Има обособени пророчества и цитати, да вземем за пример в Библията се споделя: „ Да създадем индивида по наш облик и по наше сходство ”. Тълкуванието на Църквата е, че трите лица на Бог поддържат връзка в обич, да знаем, че Бог е троичен. Затова и този ден се назовава Просвещение, по тази причина и кръщението на всеки един от нас се назовава по този начин. Ние споделяме на новопокръстените новопросветени раб или рабиня божия, тъй като сме се просветили в най-важната истина – че Бог е троичен и че Бог се въплъти в лицето на Исус Христос и одобри човешка природа, непреставайки да бъде господ и ни даде опция да се наименуван чада божи, да живеем живота на Бога, отвори ни вратите на царството небесно, взе ни от падналото ни положение, в което бяхме след грехопадението. „ Бог толкоз възлюби света, че отдаде своя единороден наследник ”. На този ден ни се явява тази истина ”, акцентира духовникът. Той добави, че има и други празника, в които се явява Света Троица – Петдесетница и Преображение Господне (първото явяване е още в Стария завет на прародител Авраам). Този ден се назовава и Просвещение ”, споделя още той.

„ Важното, което би трябвало да знаем е, че Бог, явявайки се в този облик, бива посочен от Свети Йоан Кръстител. Той е кръщавал вярващите месеци преди този момент с така наречен покайно кръщение, казвайки: „ Покайте се, тъй като се приближи царството небесно ”. Това е и най-важното обръщение в Новия завет – да се разкаем за греховете си, тъй като се доближава царството небесно, визирайки идващия наследник Божи. И при нашето кръщение, ние повтаряме кръщението Господне, като Богоявление за нас, като просвещение. Ние се кръщаваме в името на Отца и Сина и Светия Дух. Възприемаме знанието за Бога, животът на Света Троица в нашия живот. С неговото кръщение, до неговото възнесение и до неговото второ пришествие, ние към този момент живеем този живот на Бога, с помощта на това, че Христос е пристигнал. Той направи по този начин да можем да живеем с Бога, да бъдем синове божи. Това не е било елементарно, човечеството тогава е било изгубило тази опция, с кръщението това става. И първото изискване за това е покаянието. Покаяние от греховете ни, от привичките ни, от навика ни да вършим зло, да познаваме същинския Бог. Затова и църквата е учредена 50 дни, откакто Христов се възнася, с цел да може да ни даде този осветлен нов живот в Света Троица. Това е Царството Божие, което на този ден се отваря. Затова има поверие, че на този ден небесата се отварят и фактически е по този начин ”, изясни отец Георги.

Той акцентира, че на Богоявление не боледуваме духовно, стига да желаяме. „ Телесно можем да продължим да боледуваме, досега до който телата ни не бъдат възкресени, по тази причина всички би трябвало да вкусим покой, както и Христос е вкусил. Едва по-късно няма да боледуваме. Тоест към този момент можем да не вършим грехове, той от тази болест пристигна да ни излекува, не от другите, които са вследствие от прегрешението. Простени са ни греховете с кръщението Господне. Болестта на душата е единствената същинска болест, отсам идват всички премеждия, всички телесни заболявания. От тази болест сме излекувани, влизайки във водата. По този метод той изцелява и цялото създание, по тази причина и водата в този ден е лековита, тя цери, изключително от 5-ти януари. Църквата споделя, че тази вода се употребява за изцеление на телесни заболявания, тъй като Бог тогава влиза, на така наречен водици. Тогава се подчертава върху кръщение Господне, върху влизането във водите, а на 6-ти януари е Просвещение. Тогава се пие за духовно просвещение, за религия, за живот в Бога, за духовно излекуване, да ни се отворят духовните очи и да забележим Света Троица. Затова е значимо вярващите да си имат от 5-ти вода за телесно излекуване, а от 6-ти за духовно. Водата се пие заран на гладно, не трябва да се прекалява с нея, няколко капки са задоволителни и най добре с благословение на духовник и най-добре по време на пост (на 5-ти януари постоянно е непоколебим пост) ”, акцентира духовникът.

Отец Георги изясни, че е хубаво да се участва на великия водосвет, който се прави два пъти – на 5-ти в храма, а на 6-ти на открито, където има течаща вода или река, язовир, море, където се хвърля кръста и се изважда. Ако няма – в кръщелния купел или в някакъв съд с вода. „ Най-важно е да има вода, която символизира слизането на кръста (Христос) във водата. Според преданието река Йордан се разделила тогава, откакто нейния създател слиза в нея. Тя е нямала какво0 да му очисти, в противен случай – той е трябвало да бъде пречистена от слезлия основател на всичко. Бог Отец основава света посредством своето слово. Както споделя Стоян Богослов: „ В началото бе словото и словото беше в Бог и Бог беше словото ”. Тук се засяга не речта, а второто лице на Света Троица, което е Бог. За това Богоявление става дума – Бог се явява в плът. Това слово, посредством което сътворява целия свят и по тази причина праща таман него – словото, посредством което е сътворен светът, посредством него в този момент да го излекува, споделяйки всички събития, които ще направи в своя живот, започвайки с Кръщение Господне. Началото на домостроителството Господне за възвръщане на целия човешки жанр и на цялото създание към Бога и с това той го излекува. Това е изискване, с цел да влезем в Царството Божие ”.

„ На Кръщение се явява второто лице на Света Троица и цялата тя под формата на глас и на гълъб, а на Петдесетница се явява третото лице – Светият Дух и по този начин цялата е явена към този момент. Бог Отец се явява в Стария завет, Бог Син в Новия с Кръщение Господне и Бог Дух Свети на Петдесетница. Това е смисълът на съществуването на Църквата, на света, на всичко, което написа в Библията. Бог да ни посвети в своя живот, да ни даде своя живот, който самичък той живее ”, посочи предстоятелят на столичния храм „ Свети Апостол Йоан Богослов ”.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР