Намираме се в едно неопределено положение. Продължава позиционната война. Русия

...
Намираме се в едно неопределено положение. Продължава позиционната война. Русия
Коментари Харесай

Професор от Харков: Русия смени тактиката, сега цели унищожение на енергийната инфраструктура

Намираме се в едно несигурно състояние. Продължава позиционната война. Русия мина на друга тактичност изобщо, разбирайки че на полето не печелят и това го демонстрираха първите месеци на войната. Сега те се концентрираха върху унищожаването на енергийната система на Украйна – трите атомни централи са изключени от мрежата.

Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ проф. Михаил Станчев, който преподава в Харковския университет, само че след началото на войната идва в България.

Професорът уточни, че и трите атомни електроцентрали на Украйна са изключени, само че опасенията от провокации си остават.
Русия прави всичко допустимо да се закрепи и да направи отбранителна линия изключително при Мелитопол, тъй като той е стратегическо място, което дава опция да се отива и към Бердянск, и към Одеса, и към Крим.
По думите на проф. Станчев Русия ще се опита да задържи сегашната фронтова линия, само че Украйна има подготвеност за контраофанзивни дейности.

„ Имаме увереност това да го създадем – да освободим територията до края на тази година, само че двоумя се това да стане “, означи професорът.
Според данните на шефа на украинското разузнаване – военачалник Буданов, в случай че се концентрираме и получим още военна помощ със съответните ракети, през пролетта би трябвало да завърши дейната фаза на войната.
„ Явно, че задачата (на Русия – бел. ред.) е да накарат жителите на Украйна да мръзнат по време на зимата, само че при нас въпреки всичко Слава Богу почти е топло, въпреки че преди няколко дни имаше -8 градуса “, означи проф. Станчев.

Той разяснява, че към 70% от енергийната инфраструктура на Украйна е унищожена и добави, че кметът на Киев Виталий Кличко е призовал Организация на обединените нации да осъди енергийния гнет на Русия.

„ Ще го осъдят и каква изгода от това – резолюциите на Организация на обединените нации нямат никаква мощ. Да, политически, морално, само че ние нямаме опция да се защитим по този начин дейно, с цел да не допуснем изцяло унищожаването на сериозната инфраструктура “, добави професорът.

Според него Украйна е засилила противовъздушната си защитата и огромна част от съветските ракети при последния масиран удар на Русия са били свалени.

Проф. Станчев изрази съмнения, че война може да продължи доста дълго време.
В интерес на истината от 37 милиарда $ ужким отделени за Украйна – какъв брой са стигнали... има разнообразни данни.
Дали ще има дипломатическо решение на войната зависи от Русия, безапелационен е проф. Станчев.

„ Те трансформират постоянно изискванията, в началото бяха по-категорични, в този момент към този момент без предварителни условия да седне да се приказва в завареното състояние. Но в завареното състояние те окупираха дефакто огромна час от Украйна “, съобщи проф. Станчев.
На първата фаза в случай че си отдръпват войските най-малко от новите територии, може да стартираме някакъв диалог, само че нашата позицията е да се отдръпват изобщо от територията на Украйна, в случай че желаят да преговаряме с тях. Тогава сме подготвени да седнем и да приказваме, само че изискванията ще бъдат – отдръпват си войските, сядаме на масата и приказваме.
„ Вие за тия 9 месеца направихте това – ще коства еди какъв брой си и би трябвало светът и Русия да го разбере, че би трябвало да се заплаща за това. Ние не нападнахме Русия – тя атакува нас. От това би трябвало да се вършат съответни заключения “, добави професорът.

Ако светът не спре Путин, той няма да се спре, безапелационен е проф. Станчев.

„ Той ще се опита да изкара войната отвън рамките на Украйна, това е рисковата част, от която се опасява и самата Европа. Падането на ракетата в Полша сподели, че НАТО и Америка направиха всичко допустимо да се отстрани този факт “, уточни професорът.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР