Намираме се пред труден момент. Момент, в който всички заедно

...
Намираме се пред труден момент. Момент, в който всички заедно
Коментари Харесай

ВИДЕО: Борисов: Няма да има КПП-та, никой няма да бъде оставен сам и без подкрепа

Намираме се пред сложен миг. Момент, в който всички дружно би трябвало да се надигнем против нещо колкото познато, толкоз и непознато – пандемията от ковид ! Защо споделям дружно – тъй като ние държавниците би трябвало да вземем сложни, само че мъдри решения, които да Ви убедим дружно да прилагаме и изпълняваме. Това написа министър председателят Борисов на страницата си във Facebook.

ЕТО КАКВО КАЗА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ:

Уверен съм, че единствено заставайки един до друг - лекари и медицински сестри, здравни служащи, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички ние, дружно като общество можем да се оправим! Вече сме го правили!

През март всички положихме старания. Част от ограниченията бяха сложни, за някои бяха строги, само че дружно се справихме и преминахме през първата вълна на пандемията. Всеки от нас беше заставен да направи жертви - да се откаже от обичани неща, да промени метода си на живот и на работа, известно време да не вижда околните и приятелите си. Но тези ограничения помогнаха за две доста значими неща – да спасим животи и да укрепим и подготвим здравната си система. Защото светът още не знаеше с какво си имаме работа. Но ние използвахме времето на ограниченията и намалихме натиска върху лечебните заведения и пренастроихме стопанската система си. Много български компании започнаха да създават нужните защитни материали. Днес няма болнично заведение в страната, в което да липсват маски, защитни дрехи, ръкавици, очила и дезинфектанти. И те са толкоз качествени, че доста от сътрудниците ни в Европейски Съюз и на Балканките заредиха системите си точно с български защитни материали.

Със стоплянето на времето интензитета на разпространяване на вируса понижа. Страхът от непознатото и несигурността отстъпиха пред естествения живот. Отново се срещахме с околните си, излизахме по кафета и заведения за хранене, почивахме на море и планина. През това време страната укрепваше лечебните заведения, гарантирахме всички потребности от защитни дрехи и материали. Сега обаче виждаме ясно, че дребната опция да си отдъхнем, която имахме през лятото и есента, към този момент я няма. Въпреки геройството на българските лекари и сестри, здравната ни система е подложена на голям напън. Време е да помогнем на здравните управляващи като дадем забележителен отпор на разпространяването на вируса. В противоположен случай –болниците ни доста бързо ще се препълнят. Сега всичко зависи от нас, тъй като страната - това сме ние!

Нашата отговорност ни задължава да предложим ограничения за справяне със обстановката. Следвайки ги дружно прецизно през идващите 3 седмици, ще осигурим нужната глътка въздух за нашите медици и здравната система.

На първо място желая да заявя, че няма да има затваряне на страната както през март! Няма нито цялостно, нито отчасти затваряне. Няма да има КПП-та и няма да се затварят хората по домовете им!

Въвеждаме ограничения, които съгласно здравните управляващи и учените са най-необходимите и подсигуряват доста ограничение на разпространяването на ковид а.

При формулирането на препоръчаните ограничения и при вземането на решението за налагането им, държавното управление се ръководихме преди всичко от правилото, че здравето и човешкият живот са преди всичко, без значение от вероятността за стопански загуби. От друга страна не може безгрижно да се вкарват крайни ограничения, които биха унищожили стопанската система ни. Ето за какво приканвам всички – дружно да пазим салдото, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията.

В същото време желая да подчертая, че никой няма да бъде оставен самичък и без поддръжка. Знаете, че оказваме помощ на всички, които направиха жертви и понесоха тежестта от последвалите рецесии след първата вълна на COVID-19. Пенсионерите получават добавки и ще продължат да ги получават. Всички, които са на първа линия в битката с вируса, също получават в допълнение финансиране. Културните дейци, свободните актьори - също бяха подкрепени. Българският бизнес беше подсилен съществено с голям брой схеми, ограниченията 60/40 и 80/20 работят съвършено и посредством тях спасихме десетки хиляди работни места в страната. Подкрепата продължава сега и ще продължи и в бъдеще.

Подложени сме на тествания. Но Ви убеждавам, че дружно ще се оправим с тях. Здравната и обществената ни системи работят, макар компликациите. Страната е финансово постоянна и това се установи от всички интернационалните организации и институции. Икономиката продължава да създава. Продължаваме да строим пътища, тъй като след пандемията вложителите би трябвало да могат да стигнат до всяко крайче на България. Въпреки всичко децата получават обучение, а българските учители също са герои, тъй като сполучливо приспособиха просветителната система към онлайн преподаване.

Освен лекарите, учителите, органите на реда и всички, които са на първа линия в битката с вируса, всеки един от нас също може да бъде воин. Като носим маски, като съблюдаваме ограниченията, като пазим хората, които обичаме, като пазим сътрудниците си и даже непознатите в градския превоз или магазина. Всеки от нас би трябвало се включи отговорно в битката с COVID-19. Да проявим дружно увереност, самодисциплина и възприятие за отговорност. Здравните управляващи ще ни осведомят постоянно за развиването на обстановката. След като дадем глътка въздух и след сериозен разбор на данните, след тези 3 седмици можем да си позволим разхлабване на ограниченията. За да имаме Коледа и Нова година с околните си хора. А когато дойдат имунизациите и преживеем тази рецесия, ще можем да се върнем към нормалното си ежедневие. И тогава ще си спомняме с горделивост за солидарността и отговорността, посредством които дружно се справихме с това предизвикателство.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР