Намериха отровен черен лешояд в района на Крумовград, съобщиха от

...
Намериха отровен черен лешояд в района на Крумовград, съобщиха от
Коментари Харесай

Намериха отровен черен лешояд в района на Крумовград

Намериха токсичен черен лешояд в региона на Крумовград, оповестиха от Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

В петък - 17 септември е получен сигнал за натровен черен лешояд. Птицата е открита в тежко положение от локален човек, който незабавно я транспортира до ветеринарна клиника в града.

За страдание малко по-късно лешоядът умира. Екип на Българско дружество за защита на птиците се отзовава незабавно на мястото и открива, че жертвата е млад черен лешояд - извънредно необичаен за страната ни, за чието връщане като гнездящ тип у нас редица организации поставят дългогодишни старания. В гушата на птицата е открита храна, а мухите, които кацат по клюна, незабавно умират - очевиден знак, че лешоядът е токсичен.

РИОСВ-Хасково подава сигнал до полицията, която стартира следствие по случая. Назначена е ветеринарно-медицинска експертиза, осъществена е аутопсия и са взети проби за лабораторен разбор и определяне на типа на отровата.

Тялото на лешояда се съхранява в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора за потребностите на спомагателни проучвания. Екипът с куче за битка с отровите в дивата природа на Българско дружество за защита на птиците подробно претърсва региона, само че не открива други жертви или останки от отровната стръв. Полицията продължава с следствието в региона.

Ако отровната стръв е към момента в природата, то тя ще продължава да бъде смъртоносна опасност за други редки типове птици, дивеча, домашните животни, биоразнообразието като цяло и локалните хора. Все още няма изясненост до каква степен се простират вредите от това нелегално деяние и дали има или ще има още жертви.

Българско дружество за защита на птиците изрича голяма признателност на индивида, разкрил птицата, и на ветеринаря, който незабавно откликна и я одобри! От Дружеството приканват всеки, който попадне на починала или бедстваща птица или друго животно със подозрения за отравяне в региона на Крумовград, неотложно да алармира РИОСВ-Хасково и полицията.

Едва преди месец бе одобрен Националният проект за деяние за битка против противозаконното потребление на токсини в дивата природа (2021-2030), създаден от Българско дружество за защита на птиците. Планът има одобрен протокол за деяние при следствие на случаи на отравяне и е редуциран до знанието на органите на Министерство на вътрешните работи за приложение.

Планът е извънредно значим инструмент за битка с една от най-големите закани за биоразнообразието освен у нас, само че и по света - отровите. Използването на отровни примамки в природата е неразрешено по силата на интернационалното, европейското и националното законодателство.

Черният лешояд е предпазен от Закона за биологичното многообразие тип и похищенията над него са изцяло неразрешени. Видът гнезди в гръцката част на Източни Родопи, а обособени човеци всекидневно посещават българската част на планината в търсене на храна.

В Национален Парк „ Дадя “ в Гърция гнезди най-голямата колония на типа на Балканския полуостров, която наброява едвам 30 двойки. В резултат на дългогодишни старания за възобновяване на типа у нас тази година е образувана и втора колония от три двойки в Източна Стара планина.

Успешното запазване на черния лешояд в този регион е от интернационално значение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР