Намерението на президента на САЩ Доналд Тръмп да постави началото

...
Намерението на президента на САЩ Доналд Тръмп да постави началото
Коментари Харесай

Лицата на завоевателите: планирано посещение на Тръмп на Маунт Ръшмор предизвиква критики

Намерението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да сложи началото на тазгодишните тържества по случай Деня на независимостта със знаково посещаване на Маунт Ръшмор /в чиито скали са изваяни ликовете на четирима американски президенти - бел. ред./, провокира остри рецензии от страна на индианците. Те гледат на този монумент като опозоряване на земя, принудително отнета от тях и употребена за отдаване на респект към водачи, които са били враждебно настроени към коренното население на страната.

Няколко организации, ръководени от индиански деятели, възнамеряват да посрещнат Тръмп с митинги на 3 юли, датата, за която е планувано визитата му. Самата аудиенция е част от по този начин нареченото " завръщане " на предизборната акция на президента в миг, когато страната се тресе от здравни проблеми, безработица и, напоследък, от обществени безредици. Програмата на събитието планува над 79-годишния скален паметник, намиращ се в планинския район Черните хълмове (Блек Хилс), тържествено да прелетят изтребители, след което, за пръв път от 2009 година, ще има и празнична заря.

Това обаче ще се случи на фона на засилени национални диспути на тематика расизъм и преосмисляне на символното значение на паметниците по целия свят. Много индиански деятели споделят, че паметникът Ръшмор заслужава да бъде жигосан, както са били жигосани и доста от паметниците на Конфедерацията, които сега биват събаряни из цялата страна.

" Планината Ръшмор е знак на концепциите за предимство на бялата раса, на един систематичен расизъм, който е към момента жив и който несъмнено участва и в днешното общество ", сподели Ник Тилсен, представител на сиукското племе оглала и ръководител на локалната правозащитна организация " Ен Ди Ен Колектив ". " Несправедливо е умишлено да крадеш земята на коренното население, а след това да изсичаш (в скалите) белите лица на завоевателите, които са направили геноцид ", съобщи той.

Макар и някои деятели като Нилсен да желаят паметникът да бъде отстранен, а Черните хълмове да бъдат върнати на сиуксите, други приканват за шерване на икономическите изгоди от района и туристите, които той притегля.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР