Намаляващата ни покупателна способност трябва да ни притеснява, защото инфлацията

...
Намаляващата ни покупателна способност трябва да ни притеснява, защото инфлацията
Коментари Харесай

Експерт: Ако човек е на заплата и може да предоговори своите доходи, то човек на пенсия няма как

Намаляващата ни покупателна дарба би трябвало да ни тормози, тъй като инфлацията върви всеки ден, а приходите не. Няма заложени механизми за индексация, както в други страни, и ние би трябвало всякога да чакаме политиците да се сетят, в случай че въобще го създадат. Така че би трябвало да има механизъм, който да автоматизира индексацията на приходите, това ще бъде най-хубавото решение, тъй като тогава процесът ще става автоматизирано, в случай че то зависи от инфлацията “. Това съобщи в изявление за БГНЕС Богомил Николов, ръководител на Асоциация " Активни консуматори “.

Николов посочи, че в случай че човек е на заплата и може да предоговори своите приходи, то човек на пенсия няма по какъв начин. " Прословутото " швейцарско предписание " за пенсиите, което преди години се обсъждаше да се вкара, само че не стана, е един подобен образец “, изясни още той.

Кредитите ще да с по-високи лихви през тази и идната година, чака специалистът.

" Причина за това е, че главните лихви потеглиха нагоре, а оттова и лихвите в комерсиалните банки ще стартират да се покачват. Това е добра вест за вложителите, тъй като те ще получават по-голяма рента, само че за тези, които към този момент имат заеми, това е неприятна вест. Засега предстоящото повишение не е доста огромно, не е мотив за суматоха, само че всеки би трябвало да има това поради, когато има проект да тегли заеми “, изясни още той.

Николов изрази вяра и пикът на инфлацията да е отминал още през 2022 година, и последователно тя да се върне към познати стойности.

" Тепърва следва да се види повишение на лихвите по заемите, само че даже с това нарастване - евентуално едноцифрено, - ние по-скоро се връщаме към естественото. Досега лихвите бяха прекомерно ниски, тъй че по отношение на инфлацията и лихвите, не мисля, че има нещо притеснително ", съобщи още той.

Относно цените на парцелите и дали в този момент е добър интервал за инвестиция Богомил Николов разясни, че е мъчно да се плануват придвижванията на имотния пазар.

" Ако лихвите на ипотечните заеми се покачват, не се знае дали пък цените на жилищата няма да тръгнат надолу. Това, което знаем сигурно, е, че лихвите ще тръгнат нагоре, към този момент пазарните цени на жилищата дали ще запазят темпа на напредък, е по-малко евентуално, защото факторът за повишаване на цените на парцелите през последните години беше точно евтините заеми. Сега, когато те нарастват, е напълно разумно и натиска върху пазара да намалее, и оттова да се стигне до понижаване на цените на парцелите “, разяснява ръководителят на потребителската асоциация.

" Що се отнася до задлъжнялостта, към момента не се следят някакви рискови резултати както при финансовата рецесия от 2009 година, само че въпреки всичко в случай че консуматори възнамеряват да изтеглят заем, аз желая да уточня, че златното предписание е заеми да се теглят за инвестиция, а не за консумация, това би трябвало да вършат и те в този момент “, разясни Богомил Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР