Намаляване размера на наказателната лихва. Това става ясно от становище

...
Намаляване размера на наказателната лихва. Това става ясно от становище
Коментари Харесай

Предлагат намаляване с 5% на законната лихва при просрочия

Намаляване размера на наказателната рента. Това излиза наяве от мнение на Асоциацията за индустриални капитал (АИКБ), по отношение на пакета данъчни промени, показан от финансовото министерство предишния месец.

АИКБ аргументира предлагането си с обстоятелството, че за последната година главният лихвен %, който се дефинира от Българската национална банка, скочи от 0 до 3,64%. Наказателната рента се дефинира на равнище от ОЛП + 10 пункта, която АИКБ съпоставя с " лихвения % на някои компании за бързи заеми ". Затова организацията предлага тя да стане ОЛП + 5% и да не е толкоз огромен товар за физическите лица и бизнесите в усложнение. Подобно предложение имаше няколко пъти през годините, защото механизмът за лихвата за веселба не е променян от 1994 година насам. За смяна обаче до момента по този начин и няма парламентарно болшинство.

Бизнесът не е склонен с част от предложенията на финансовия министър Асен Василев. Според асоциацията концепцията на Василев за бонуси против доказателства за укрити налози, придобила известност като " бонус-донос ", е мъчно използвана в български условия.

Бизнесът счита, че това ще се трансформира в инструмент за нелоялна конкуренция. В същото време, съгласно асоциацията, остава под въпрос административният потенциал на Националната организация за приходите (НАП) за обработка и инспекция на всички сигнали, които и сега получава. Бизнесът има и подозрение до каква степен ефикасна ще е мярката във връзка с разноските и изгодите от нея. Според данните на Министерство на финансите, годишно в Национална агенция за приходите постъпват над 5000 сигнала за укрити приходи, от които се назначават към 100 - 120 инспекции. От тях се доближава междинна събираемост от към 700 хиляди лева.

Бизнесът е и против потреблението на касова записка за данъчни облекчения, тъй като съгласно него положените старания от страна на хората не е съответно на вероятното данъчно облекчение. Асоциацията пресмята, че с цел да се получи оптималния размер на данъчното облекчение - по 100 лева на месец, човек би трябвало да похарчи месечно 120 хиляди лева за покупки в брой или 4000 лева всеки ден.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР