Намаляване на употребата на пластмасовите продукти, правилно рециклиране на отпадъците

...
Намаляване на употребата на пластмасовите продукти, правилно рециклиране на отпадъците
Коментари Харесай

Предизвикателствата пред бизнеса за прехода към кръгова икономика

Намаляване на използването на пластмасовите артикули, вярно преработване на отпадъците и въвеждането на " устойчивата " мода бяха измежду акцентите в първия панел на XII Зелен конгрес, проведен от списание " Мениджър ". Представители на бизнеса и институциите споделиха какви са провокациите пред прехода към кръгова стопанска система, и означиха някои от положителните практики на пазара у нас. Основният фокус беше подложен върху решенията, които фирмите би трябвало да интегрират за осъществяването на т.нар. Директива за пластмасата на Европейски Съюз, която влиза в действие от 3 юли т.г. 

" Двата съществени правилото на устойчивото ползване от една страна са многократната приложимост на ресурсите, освен в подтекста на съответни потребителски пластмасови артикули, и другото е опцията да заместим потреблението или по-скоро да се откажем от използването на някои артикули. Естествено, задачата на директивата е намаляването на избрани боклуци в морската среда и оттова потегля посоката на ограниченията ", обясни Антон Пейчев, старши специалист в Дирекция " Управление на отпадъците и запазване на почвите " в Министерство на околната среда и водите. 

Той дефинира като най-рестриктивна мярката ограничението на продуктите. " Няколко типа пластмасови артикули за еднократна приложимост ще бъдат изведени от стартиране на пазара. Това са сламки, пластмасови чинии и принадлежности, даже пластмасовите клечки за уши. Всички такива артикули, които към този момент са налични на пазара до влизане на директивата, обаче, ще могат да бъдат търгувани на крайните консуматори. Целта е от даден миг нататък да се спре стартирането на нови такива артикули на пазара, с цел да могат те последователно да изчезнат от потреблението. Пластмасовите чашки не се не разрешават, само че наред с пластмасовите кутийки за храни ще би трябвало да бъдат трайно понижени като потребление ", посочи Пейчев. 

От Министерство на околната среда и водите възнамеряват да създадат спомагателна акция, с цел да осведомят крайните консуматори за измененията, които настъпват с навлизането на директивата. Пейчев посочи, че за избрана група артикули, за които е открито, че са измежду най-големите замърсители, се вкарва условието в допълнение производителите да финансират разноските за разчистване. 

Той означи също, че за пръв път има разделно събиране на тип продукт и това е пластмасовата бутилка. " Досега в политиките по отпадъците имахме разделно събиране и преработване по типове материали, само че за пръв път имаме съответен акцент към бутилките. От една страна това са едни от огромните замърсители по плажовете, само че въпреки това това е най-скъпият и първокласен материал от типовете пластмаса ", уточни специалистът от Министерство на околната среда и водите.  

И още едно условие - директивата ще наложи характерно обвързване върху капачките. Според Пейчев, един от главните моменти е смяната в потреблението, тъй като в доста случаи има основна разлика в това да искаш да потребяваш и действителната потребност да употребяваш съответен артикул. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР