Намаляване на дисбаланса в развитието на шестте района на страната

...
Намаляване на дисбаланса в развитието на шестте района на страната
Коментари Харесай

Промени в Закона за регионалното развитие целят намаляване на дисбалансите в страната

Намаляване на несъответствието в развиването на шестте региона на страната от Ниво 2 дълготрайна вероятност, поощряване на вложенията, конкурентоспособността, нововъведенията и интеграция на трансграничните региони ще е главен приоритет в политиката за районно развиване. Това плануват промени в Закона за районното развиване (ЗРР), оповестени от Министерството на районното развиване и благоустройството за публично разискване, оповестиха от ведомството.

Изготвянето им се постанова в следствие от изводите от осъществен разбор на настоящата национална политика за районно и пространствено развиване, които демонстрират потребността от превъзмогване на междурегионалните и вътрешнорегионалните разлики, се показва в прессъобщението. Необходимите ограничения изискват изменение на съществуващото законодателство, защото смяната, обвързвана с главните стратегически документи за осъществяване на тази политика, води до основни промени в инструментите за нейното осъществяване, в това число в структурата, функционалностите и пълномощията на звената и органите, свързани с възлагането, разискването и приемането на стратегическите документи в избрания им нов обсег и наличие.

Предвижда се да бъде понижен броят стратегически документи и да се вкара нов вид такива, които сплотяват стратегическото и пространствено обмисляне на районното развиване - Национална идея за районно и пространствено развиване, интегрирана териториална тактика за развиване на статистически регион от равнище 2 и проект за интегрирано развиване на община. Редуцирането на броя на документите и опростяването на тяхното наличие ще разреши да бъдат ориентирани към решение на съответните и характерни проблеми на съответните територии. Ще се цели и постигането на ясно изявени връзки и целенасочени взаимоотношения сред стратегическите документи за районно и пространствено развиване, както и с другите секторни документи на съответните нива, усъвършенстван и банален развой на наблюдаване, надзор и оценка, понижена административна тежест и размер на събираната и обработвана информация за задачите на районната политика.

Националната идея за районно и пространствено развиване ще е със период до 15 години, а Интегрираните териториални тактики за развиване на регионите от равнище 2 ще се изготвят за период от 7 години като се изключи детайлите на техническата инфраструктура, които се възнамеряват за интервал до 30 години. Планът за интегрирано развиване на община ще е със период от 7 години.

Предвижда се изменение и в структурата на районните препоръки за развиване, които ще включват управнически и експертен състав, като орган за осъществяване на държавната политика за районно развиване в съответния регион от равнище 2 на страната. С измененията в Закон за регионалното развитие се предлага те към този момент да се назовават "статистически зони, статистически региони и статистически области ". Промяната е единствено в терминологията, а териториалният обсег се резервира.

С промените се цели и възстановяване положението на териториите с неподходящи социално-икономически, географски и демографски характерности и адаптиране към климатичните промени и понижаване на риска от бедствия в застрашените територии.

Подготовката за идващия програмен интервал 2021-2027 година и Европейските структурни и капиталови фондове ще се употребяват като ускорител на смяната на модела за осъществяване на районната политика посредством по-тясно консолидиране на секторните цели и цели с тези на политиката за районно развиване, показват от Министерството. С промените се планува районните препоръки за развиване да могат да разширят функционалностите си при прехвърляне на пълномощия от страна на ръководещи органи на оперативни стратегии, в това число тези за развиване на селските региони и за морско дело и риболовство.

Проектът на Закона за изменение и допълнение на Закона за районното развиване може да бъде открит на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие и в Портала за публични съвещания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР