Намалява производството на качествени вина, както и износът. Това каза

...
Намалява производството на качествени вина, както и износът. Това каза
Коментари Харесай

Д-р Димитров: Намалява производството на качествени вина, както и износът

Намалява производството на качествени виновност, както и износът. Това сподели в утринния блок " Добро утро, България " на " Фокус " доктор Владимир Димитров от Институт по лозарство и винарство - Плевен.

" Няма точни данни по кое време и по какъв начин е зародил празника на зарязване на лозата. Той е влезнал в християнството в антични времена в чест на св. Трифон Зарезан - патрона на винари и лозари. Историци допускат, че празникът е тясно обвързван с тракийския господ на виното, който почнали да почитат и античните гърци и посочили господ Дионисий. Първите форми по окулторяване на лозята по днешните български земи са зародили през VI - III хилядолетие преди Христа. Като такива исторически свидетелства са открити изгорели гроздови семки около Ловеч и Кърджали, доказващи едни от първите селекции на лози по света ", изясни той.

По думите му България е на трето място по артефакти в огромна част, свързани с винарството и лозарството в света след Гърция и Италия. Димитров разясни, че от локалните сортове лози най-разпространени са мавруд и необятна мелнишка лозя и други, а от задграничните сортове - френските сортове. Според него в последно време се избират виновност с по-ниско съдържание на алкохол, по-млади виновност с плодови нотки.

" От антични времена се знае за високата здравословна стойност, която имат гроздето и виното. През последните години в културния календар на доста области участват празници и фестивали, свързани с лозата и виното. Нашата упоритост е да създадем винено събитие в Плевен. Надяваме се, че общината ще ни поддържа в това начинание. Още повече, че ще бъде от изгода за бизнеса и Плевен и района ", разяснява Димитров.

" Според формалната статистика има понижение на производството на качествени виновност. Износът на български виновност също леко понижава, само че към този момент с все по-бавни темпове. Както знаем, виното е мощна еластична стока и се въздейства от приходите. Говорейки за вино, то е тясно обвързвано с лозарството, а площите с вино и лозя не престават да понижават. Причините тук са сложни - най-много покачване на цените и ресурсите, както и дефицита на работна ръка ", посочи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР