Намаление на цените на храни от първа необходимост с 10%,

...
Намаление на цените на храни от първа необходимост с 10%,
Коментари Харесай

След кампанията “Достъпно за вас“ - има ли спад в цените на храните

Намаление на цените на храни от първа нужда с 10%, регистрират от Министерството на стопанската система. Така те регистрираха позитивния резултат от акцията " Достъпно за вас ". Според специалисти акцията е почнала при намаляваща инфлация, а поевтиняването на някои храни се дължи и на други аргументи.
Прочетете още
За един месец от началото на самодейността най-вече се поевтинели олиото ориза и портокалите - с над 30%. При сиренето и кашкавала понижението стига до 22%. С по-ниски цени са и яйцата, бобът, пилешкото месо и киселото мляко.

" Имаме трайно открито пазарно равновесие. Ако съпоставим настоящия интервал с този от предходната година имаме нищожно изменение с 0,44 % по-ниско ниво на цените. А на седмична база имаме нищожно покачване от 0,04%, които са отклонения, които даже не би трябвало да се разясняват. Като цяло един постоянен пазар със постоянни цени ", сподели Владимир Иванов, ръководител на Комисията по стоковите тържища и борсите.

Според потребителите, и в този момент цените не са ниски, а даже и тези от самодейността са проблематични за хората с дребни приходи:

- Според мен са високи цените. Не всички, това което е на промоция някъде, в случай че улучиш е добре, само че другояче са високи.

- Чували сме за акцията, осведомени сме, само че до момента не сме пазарували от този тип артикули. Сега като виждам цените и свежестта на продуктите, бихме си купили.

" При нас особено няма смяна в цените. Задържали сме ги както бяха при започване на акцията, да вземем за пример месото за готвене и свинската плешка са както преди - 6,99 лева за кг ", сподели Цвета Вътова, шеф на магазин.

В акцията се включиха и хранителни вериги в страната. От понижените артикули там се интересуват най-вече пенсионери с ниски пенсии.

Иванка Иванова: " Ами добре е. Трябва да има такива работи, пенсионерите гледаме да е по-евтино и да претърпяваме. "

Според специалисти от Института по пазарна стопанска система, по-ниските цени на някои артикули в магазините се дължат не толкоз на акцията, а на ред други аргументи.

" От една страна стягане на лихвите от страна на Европейската централна банка, което много повлия на инфлационните процеси. От друга страна, нормализиране на интернационалното състояние, защото значително нещата бяха движени от високите цени на петрола, повишаване на енергоносителите и оттова по-скъп ток, който се придвижва надолу по веригата. Виждаме мощно усмиряване, което води и до нормализиране цените за потребителите ", изясни Адриан Николов, ИПИ.

Прогнозите са, че тази Коледа не се чака шоково повишаване, както беше предходната, а към 10% завишаване на цените. Кампанията на икономическото министерство ще продължи осем месеца, като се обмисля удължаването ѝ, написа Българска национална телевизия. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР