Наложително е държавата да бъде проактивна и да се опита

...
Наложително е държавата да бъде проактивна и да се опита
Коментари Харесай

След ареста на лекари за източване на НЗОК: Защо медицински лица злоупотребяват с парите на пациентите?

„ Наложително е страната да бъде самодейна и да се опита да въвлече и пациентите в опазването на публичните средства “. Това сподели в „ Тази заран “ доктор Иван Маджаров, ръководител на УС на БЛС по отношение на ареста на лекари, които източват НЗОК.

„ Силно се надявам, че с новото управлението на Касата ще настъпят промени в метода, по който се управляват дейностите. Всеки здравноосигурен български жител би трябвало да бъде осведомен, когато от негово име някой съобщи към НЗОК заплащане “, уточни Маджаров.

Районният съд в Плодвдив остави в ареста петимата арестувани по случая

В постройката на Министерството на здравеопазването през днешния ден ще бъде подписан Националния рамков контракт за 2023-2025 година

„ В тазгодишния бюджет още веднъж вниманието е ориентирано към извънболничната помощ. Всички сме съгласни с това, че тя беше изоставена. Парите за проучвания в извънболничната помощ бяха дълги години неглижирани “, изясни Иван Маджаров.

Те са организирали раздаването на помощни средства за хора с увреждания посредством фиктивни лекарски комисии

„ Ще бъдат преизчислени всички направени прегледи с новите цени, които се подписват в този момент. По същия метод ще бъдат преизчислени и дейностите при общопрактикуващите лекари. Проблемите в профилираната помощ обаче са, че една немалка част от медицинските центрове заплащат на лекарите минимални проценти от този обзор. Има случаи, в които даже от цената на прегледа медицинският център заплаща не повече от 30%. Това е огромният проблем “, уточни още Маджаров.

В основата на измамата е мним медицински център, основан в София

На въпрос по какъв начин ще се трансформират заплатите на медиците той изясни, че лечебните заведения са разнообразни и някои съумяват да дават положителни заплати, а други – не.

„ Няма по какъв начин да се случи нещо, без да се обърне внимание на това, че средствата в опазването на здравето в България на практика не са 6 милиарда за медицински услуги, а единствено половината от тези пари. Това, че се опитваме да настроим шефове против лекари, или лекари против шефове, или общество против шефове няма да реши проблемите “, съобщи ръководителят на УС на БЛС.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР