Наложително е актуализацията да се приеме, иначе ще е вредно

...
Наложително е актуализацията да се приеме, иначе ще е вредно
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Наложително е актуализацията на бюджета да се приеме -

Наложително е актуализацията да се одобри, другояче ще е нездравословно за страната. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров на спорен форум за плануванаъа актуализация на бюджета през юли.

Оценката от синдикатите е, че множеството от заложените 10, съгласно тях, антикризисни ограничения са положителни, само че нулевата ставка за цената на хляба да вземем за пример не е антинфлационна. 

Според Димитров има всички предпоставки вместо 2 милиарда лева, антикризисният пакет да бъде най-малко към 4 милиарда лева Инфлацията ще докара много повече доходи от заложените от финансовия министър в плана за актуализация, означи Димитров.

По думите на Димитров допълните два милиарда лв. могат да дойдат от приходите от налози.

Любослав Костов от КНСБ изясни, че всяка година приходите са повече от заложените, а разноските - по-малко. " Но тук е по-сериозно, тъй като са скрити над 2,5 милиарда лв., които могат умерено да обособят напълно различен финансов пакет. Администрациите работят добре, без значение кое държавно управление е на власт. Има опция за по-сериозни разноски ", добави той.

Според него икономическата политика е много по-консервативна, защото за последните шест години страната е изхарчила 10,5 милиарда лв. по-малко, отколкото е дал своя вот Народното събрание. За недостига Костов уточни, че тази година възможност за повече доходи не е дребна, а на този декор при неосъществените разноски продължава да няма политика по приходи.

Димитров изясни, че е налага се да се одобри тази и даже по-радикална актуализация на бюджета, тъй като неприемането ще е съдбовно за страната. " Актуализацията би трябвало да бъде доразширена, диалогът не требва да е дали да се приема в този тип или не. Да, пенсиите се усилват и разноските също, само че не би трябвало да се вършат сметки какво ще стане след пет години. До 2025 година ще има растеж на разноските при равни условия, в случай че не се постановат нови политики с към 5 милиарда лв. в допълнение, само че ще имаме нарастване и на Брутният вътрешен продукт ", уточни той. 

" За осигурителния приход считаме, че би трябвало да се движи нагоре още занапред – 1 юли. Няма логичност да се получи 3400 лв. оптимален застрахователен приход и да се получи такава пенсия. Горе-долу би трябвало да е половината, няма 100% заменяне. Говоря за солидарната пенсия, на никое място по света няма такава ", уточни той. 

" Увеличението на заплатите липсва на тези, на които заплаща държавното управление и при 23, 24, 25% нарастване на цените на питателните артикули на годишна база, какво друго може да чакаме, с изключение на хората да изискат най-малко толкоз - или двайсетина % нарастване на приходите си ", сподели той. 

Има доста аргументи да искаме максималният приход да върви нагоре, сподели той. По думите му ръководещите си мислят, че угаждат на ИТ бранша, само че при пенсиите ще има въпроси за какво пенсията не е 3400 лв., а към 1000-1200 лв.. 

Димитров изясни, че КНСБ настоява минималната заплата да се обвърже посредством някаква големина със междинната. " Средната работна заплата се движи с 10-12%. Няма спънка да се движи и междинният застрахователен приход, като се фиксира някакво съответствие - да вземем за пример 2,5 на 100. Така няма всяка година да има разногласия ", сподели още той. 

Исканията 

От Конфедерацията упорстват в актуализацията на бюджета да бъде заложен растеж на минималната работна заплата на 760 лв. - от 1 юли; нарастване на заплатите на работещите в бюджетния бранш с най-малко 15% и с 20% на работещите на терен; промяна в данъчната система и въвеждане на необлагаем най-малко на МРЗ; смяна в дефиницията за линията на беднотия, дефиниране на енергийната бедност; повишение на главните параметри в бюджета на ДОО.

Относно покачването на заплатите Димитров съобщи, че тук-там се желаят и 25-30% нарастване, като процентите не би трябвало да учудват никого. За линията на беднотия президентът на КНСБ уточни, че дефиницията би трябвало да се промени и да се ползват разпоредбите на Евростат. " 460 лв. би трябвало да е в този момент - по параметри, изчислени за първото тримесечие вместо сегашните 413 лв.. Ако се пресметна в този момент, най-вероятно ще е повече ", уточни Димитров. 

По думите му работещите небогати по данни на Европейска комисия са към 700 000-800 000 души. " Това са хора, които са нископлатени - работят, само че са небогати ", разясни той. 

Относно дефиницията за енергийна беднотия Пламен Димитров уточни, че се подмята от Министерствата на енергетиката и на труда и обществената политика - " тенис на маса ". " Това е много значим акцент в приходите. 1 милиарда лв. ще отидат за заплащането на заплати (ако се одобряват настояванията на КНСБ - разноските да са 4-4,5 милиарда лв., т.е. увеличени с 2-2,5 милиарда лв. - бел. ред.), а останалите 1,5 милиарда лв. да отидат при най-уязвимите групи, само че при тези, които в действителност се нуждаят, а не при тези, които не би трябвало да подкрепяме, само че са задоволително хитри ", добави той. 

Пенсиите

Ася Гонева уточни, че бюджетът не почива на настоящо законодателство, а ограниченията, които са заложени, касаят разходната част и не могат да се проведат без промени в законодателството.

„ Откакто е на власт настоящето ръководство, някои не са виждали корицата на КСО и нямат концепция какво съставлява пенсионното произвеждане. КСНБ постоянно и всяка година упорства за нарастване на пенсиите, които са на ниско равнище. Нашата твърда позиция е това да става през два съществени инструмента – нарастване на приноса на застрахователен стаж, който точно на Коледа се трансформира от 1,2 на 1,35, и другият инструмент – осъвременяването “, сподели тя.

По думите й отпусната пенсията замества заплатата, която сме получавали, само че тя би трябвало да не застива, тъй като изискванията в обществото са променливи и би трябвало да се осъвременява, с цел да се резервира на същото ниво покупателната опция.

„ Настояваме актуализацията да е през осигурителния стаж, тъй като това е израз на приноса на хората. Тази наша твърда позиция остава непроменена “, сподели още тя.

Относно пенсиите за едни и същи специалности Гонева уточни, че ръководещите все дават образец с учителите, само че учителите, пенсиониращи се в този момент, и тези преди 20 години нямат едни и същи заплати.


По думите й главният принцип при обезпечаването би трябвало да е принос – права. Гонева уточни, че в бюджета на ДОО беше заложено да се усилят със 6,1% - това е резултатът от швейцарското предписание: „ Правителството реши да го направи с 10%, бихме се радвали да стане и с 21,6%, само че откакто вдигнат с 10% всички пенсии, те вземат решение, че тази добавка ще я сложат в пенсията, а 60-те лв. нямат нищо общо с приноса на пенсионерите “.

Според нея, вкарвайки тези 60 лв. към всяка една пенсия, персоналната трудова пенсия на всеки един се трансформира в нещо приблизително сред обществено обезпечаване и обществено подкрепяне.

За плануваното ново нарастване от 1 октомври Гонева съобщи, че объркването ще пораства като лавина.

„ Това ще нараства като лавина, тъй като тази пенсия служи за база за следващи дейности, държавното управление ще прави осъвременяване – всички пенсии са 2,2 млн., те са повече от пенсионерите. Като ще се прави упражнението – за всяка година от момента на разпределяне тя ще се осъвременява ту с инфлацията, ту с повишаването на междинния застрахователен приход “, изясни тя.

Гонева добави, че концепцията е полученият резултат да се съпостави със сумата, която през септември всеки човек получава, и в случай че се окаже, че това не води до позитивен резултат, се резервира размерът на пенсията към края на септември.

Това, съгласно КНСБ, ще даде резултат за 1/3 от пенсионерите, като той ще е от няколко стотинки до няколко десетки лв.. Останалите 2/3 от пенсионерите ще останат на същите равнища от септември.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР