Наложеният мораториум за цените на тока, парното и водата за

...
Наложеният мораториум за цените на тока, парното и водата за
Коментари Харесай

Икономист прогнозира опасност от нов скок на цените на тока през април

Наложеният мораториум за цените на тока, парното и водата за битовите консуматори може да докара до редица проблеми след себе си. Това сподели пред икономистът Стоян Панечев.

„ Може да се сътвори проблем с достъпа до електричество. Когато цената при производителите пораства, а в края на веригата не се повишава, страдат тези по средата - електроразпределителните сдружения, като стартират да не могат да извършват функционалностите си ”, изясни той.

Според него не е изключено и ново повишаване в цените на електрическата енергия след анулация на мораториума от месец април.

„ Повишението на електрическата енергия е международен развой, подчинен от редица фактори. До огромна степен България не може да му въздейства. Очакванията са след повишените цени през първото тримесечие, натискът върху потребителите да се понижи през лятото. Това зависи и от държанието на централните банки, има поръчки за държание в посока на понижаване. Зависи и от достъпа до сила в Европа, тъй като тук-там има редица проблеми ”, разяснява още икономистът.

Стоян Панчев предвижда, че инфлацията ще се окаже по-сериозният проблем през 2022 година от пандемията.
 
На този декор притежатели на заведения в Казанлък за следващ път са изправени пред проблема по какъв начин да продължат да работят.

„ С тези сметки сме на ръба. Тъкмо си върнахме клиентите и отново желаят да ни затварят. Излъгаха ни и с помощите. Преведоха пари, едвам си платя тока за един месец. При тези условия ще издържим най-много едн-два месеца ”, споделя притежателят на заведение Петър Стоянов.

От всеобщи банкрути са застрашени освен ресторантьорите, само че и множеството предприятия.

От понеделник 8000 души остават без работа, защото заводът „ Арсена ” затваря порти. Причината- нарасналите цени на електрическата енергия и насъбрани сметки за над 10 млн. лева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР