Наложени глоби или предстоящо налагане на глоби – това са

...
Наложени глоби или предстоящо налагане на глоби – това са
Коментари Харесай

Димов с отчет за всички разрушени дюни - предимно глоби, за Смокиня не знаел кого да глобят

Наложени санкции или идно налагане на санкции – това са ограниченията, които са приложени в границите на пълномощията на държавните институции, отговарящи за опазването на околната среда, страна ясно от думите на екоминистъра Нено Димов на парламентарен надзор. Той отговори на въпрос на предшественика си и народен представител от ГЕРБ Ивелина Василева.
Димов даде обстоен доклад какво са свършили де факто Регионалните инспекции по околната среда в Бургас и Варна. Повече работа е имала инспекцията в Бургас, която е наложила административен акт т.е. санкция за градежа в къмпинг " Градина " , тъй като са засипани дюни с пръст на място, което е отвън парцела на застрояване. Сигнал за това засипване на дюни подаде Тома Белев от „ За да остане природа в България “. Иначе самият градеж не е противозаконен – имало е процедура по Закона за биологичното многообразие (ЗБР) и тя не била обжалвана, строяло се по утвърден проект. Публично все още има информация, че вложителят се отказал да строи на „ Градина “, само че в действителност няма законова възбрана за това.
Същата глоба – административен акт, имало за градежа на " Алепу " при Созопол, тъй като свлачището там засипало дюни. И там била пусната процедура по Закон за биологичното разнообразие, нямало обжалване и по тази причина било законно да се строи. Припомняме, че към този момент и там градежът е спрян.
Интересен факт е, че Димов призна, че на къмпинг " Смокиня " има нарушаване на пясъчни дюни - в естествената забележителност " Пясъчни дюни ", в околност Каваците, само че не бил открит причинителят . Припомняме, че като обвинен беше притеглен локален предприемач - Иван Нончев.
Що се отнася до активността на " Арапя ", при Царево, Нено Димов изясни, че там не е предпазена територия, тя не влизала в „ Натура 2000 “, а Регионална инспекция за опазване на околната среда нямала пълномощия – отговорността за изсичането на гората била на общинската администрация, по Закона за устройството на територията (ЗУТ) и Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Кметът на Царево Георги Лапчев де факто удостовери това в изявление за Actualno.com. Димов повтори и, че няма никакъв проблем с различен градеж – този в курорта " Св. св. Константин и Елена ".
Екоминистърът засегна и тематиката с още един подозрителен случай – за Шкорпиловци, където имало сложена железна структура. Там нямало излят бетон, а на плаж " Шкорпиловци-юг " можело да се поставят преместваеми структури и в този момент се ревизира дали тази железна структура е такава.
При нито един от случаите обаче Димов не сподели каква е наложената санкция или каква санкция грози съответният извършител , в случай че не става въпрос за закононарушение по Наказателния кодекс.
За край Ивелина Василева изиска анализиране на законодателството и в случай че бъдат открити пропуски, да са предложи корекция на екозаконодателството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР