Наличието на генно модицифицирани организми (ГМО) в храните стана чувствителна

...
Наличието на генно модицифицирани организми (ГМО) в храните стана чувствителна
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Има ли ГМО в храните на пазара у нас?

Наличието на генно модицифицирани организми (ГМО) в храните стана сензитивна тематика през последните години. Все повече хора търсят върху етикетите на продуктите информация дали те са с ГМО и дали категорично е посочено „ без ГМО”.

„ В законопроект, който е признат на първо четене, се планува не стандарт за етикетирана на артикули без ГМО, а се плануват положителни индустриални практики, които би трябвало да бъдат направени от браншовите организации. Ние не сме съгласни с метода браншовите организации да дефинират правилата”, разяснява в рубриката „ Чети етикета” Ивайло Попов от организацията „ За земята”.

Организацията е провела и изследване измежду потребителите за техните упования и опасения по отношение на продуктите с ГМО.

От 2012 до 2016 година от Агенцията по сигурност на храните са създали проучвания за съществуване на ГМО в питателните артикули на пазара. То демонстрира, че в 96% няма генно модифицирани организми, а в 4% има, само че под 0,9%, което не се изписват върху етикета.

Ние желаеме стандартът да подсигурява, че в продукта няма никакво наличие, даже и под 0,9%, разяснява Ивайло Попов. По думите му продуктите с ГМО са най-често тези, които съдържат соя и от време на време тези с царевица.

При фуражите за животните процентите са много разнообразни. Наличие на ГМО над 0,9% има в 50% от изследваните фуражи. Такава е обстановката в целия Европейски Съюз – най-големият пазара на ГМО артикули е точно фуражния бранш, – главно соеви артикули, които доставят животните с протеини, посочи специалистът.

На въпроса обръщате ли внимание дали на етикета има информация за съществуване на ГМО под една трета от интервюираните дават отговор, че търсят сходна информация. Не гледат за това, тъй като я няма тази информация в множеството случаи, разяснява Попов.

Но 74,9% от интервюираните консуматори споделят, че е значимо да има стандарт за храните със знак „ без ГМО”. Също и етикет с информация дали животните са хранени с ГМО.

Близо 70% споделят, че биха платили по-висока цена за артикули по стандарт „ без ГМО”.

От Министерството на земеделието и храните считат, че са предложили добър вид стандартите по отношение на ГМО продуктите, които следва да бъдат признати на второ четене в Народното събрание.

Вижте повече във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР