Наклоните на някои участъци от АМ „Струма“ са недопустимо стръмни,

...
Наклоните на някои участъци от АМ „Струма“ са недопустимо стръмни,
Коментари Харесай

Проектант: Участъци от „Струма“ са недопустимо стръмни

Наклоните на някои сектори от Автомагистрала „ Струма “ са неприемливо стръмни, в нарушаване на българските и европейски стандарти. Това разяснява пред bTV проектантът на пътища Димитър Димитров.

Под нужния клас на задържане при злополука са и мантинелите на автомагистралата, твърди специалистът Владимир Тодоров.

Какви рискове има още във и отвън злополучния сектор на Автомагистрала „ Струма “, на който стана злополуката с 45 жертви.

Дългогодишният пътен проектант Димитър Димитров вижда проблем още в проектирането на Автомагистрала „ Струма “ – вместо да върви по права линия тя повтаря към този момент издигнат остарял републикански път.

„ Разшири се, разшири се, и тъй като се уголемява на части, стартира да става нестабилна основата, там където се случи случаят, в този сектор от най-малко 5 км, там се натъкваха на газопроводи, изместваха, преправяха, вършиха кръпки и те доведоха до рискове и неприятни неща “, разяснява арх. Димитров.

А заплахите са в наклоните, кривите и виражите, които съгласно Димитров са неприемливи за автомагистрала или скоростен път.

Архитектът акцентира законови условия наклонът при автомагистрала да е най-много 4,5%, т.е. за 100 метра права – до 4,5 м. Край Студена и Боснек то е над 6%, прецизира той. Пътят и тук не е признат като автомагистрала, само че наклонът е рисков и за скоростен път.

А ръководителят на Българската асоциация на потърпевшите от произшествия Владимир Тодоров подлага на критика разграничителните пътни мантинели по автомагистралата, в това число и в сектора на случая. И повдига нов въпрос за какво у нас не се слагат бетонни защитни огради.

От Агенция „ Пътна Инфраструктура “ (АПИ) подсетиха, че тече пет дневна инспекция на сектора с злополуката и констатациите от нея занапред предстоят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР