Наклонената кула в Пиза, обречена на слава още със своето

...
Наклонената кула в Пиза, обречена на слава още със своето
Коментари Харесай

Наклонената кула в Пиза щяла да бъде взривена от мафията

Наклонената кула в Пиза, обречена на популярност още със своето изграждане, е оживяла по чиста случайност до наши дни. Тя е една от 35-те топ дестинации в Европа и една от най-любопитните туристически атракции в Италия.

Именно заради тази ѝ известност, през 90-те години сицилианската мафия е обмисляла да я взриви. По думите на някогашния разбойник Джоакино Ла Барбера, който сега сътрудничи на управляващите, Коза Ностра замисляла терористичния акт през 1992 г.

В тези положителни за мафията години шеф на гангстера бил към този момент починалият Хихо Джое. Той го повикал и му споделил: " Представи си какъв потрес ще настъпи, когато Италия се разсъни една заран и узнае, че кулата в Пиза към този момент я няма ". Целта на този акт била да покаже на управляващите мощта на мафията. Властите ще изпаднат в суматоха и ще са по-склонни да извършват настояванията на мафиотите.

Освен кулата в Пиза, други вероятни цели за взривяване били още Храмът на Йоан Кръстител на Летеранския рид, църквата Сан Джорджио ин Велабро в Рим и популярната постройка на Селскостопанската академия във Флоренция. Всички нужни гърмежи били обезпечени. И единствено ареста на няколко от босовете на мафията спрял този безразсъден проект в последния миг.

 Наклонената кула в Пиза

Бившият разбойник Ла Барбера свидетелства по дело за връзки на мафията с политици в Палермо. Вече някогашни политици и висши служители на реда са упрекнати в това, че през 90-те години са правили редица секрети сделки с мафията, с цел да предотвратят серия терористични актове.

Интересните обстоятелства към съществуването на кулата в Пиза са значително. Като да вземем за пример обстоятелството, че тя в действителност не е най-наклонената сграда в света. Кулата на църквата в село Зуурусен в Германия я надминава с 1.22 градуса. Също по този начин тя не е единствената сграда в Пиза, която е наклонена.

Такива са още камбанариите на катедралите Сан Микеле дей Скалци и Сан Никола. А повода да се накланя, е това, че е издигната върху нестабилна основа от пясък и глина, на брега на река.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР