Наказанията за купуване на гласове по време на евроизборите са

...
Наказанията за купуване на гласове по време на евроизборите са
Коментари Харесай

Срив: Цената за купуване на глас на евроизборите падна с 30 лева

Наказанията за пазаруване на гласове по време на евроизборите са много фрапантни, макар информацията, че цената на платен избор е паднала с към 30 лв..

В същото време сигналите за нарушавания до прокуратурата са близо 2 пъти по-малко от тези, регистрирани на последния евровот през 2014 година, това демонстрират данните на проверяващите за изборния ден, написа "Монитор ".

Според информацията по работещите към неделя 18 производства няма привлечени обвинени лица. Те са формирани в районните прокуратури в Бургас, Сливен, Елена, Павликени, Провадия, Търговище, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен, Монтана, Тетевен, Кюстендил и Берковица.

Образувани са и 2 досъдебни производства с предмет член 216 от Наказателния кодекс в Стара Загора и Добрич, които касаят разваляне на непознато имущество.

По досъдебните производства са привлечени към наказателна отговорност 3 лица – от прокуратурите в Елена, Търговище и Тетевен, като по отношение на обвинения в Тетевен е постановено задържането му до 72 часа.

Разследват се главно похищения върху пространства, употребени от политически партии, като в Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт след извършено бързо произвеждане. Обвинението е за съзнателно строшаване на витринни стъкла на партиен клуб.

Прокурорските преписки за инспекция по сигнали за осъществени закононарушения срещу политическите права са 237. От тях по 172 е предписан отвод за формиране на наказателно произвеждане, а по 65 продължава осъществяването на инспекция по реда на член 145 от Закона за правосъдната власт, което значи, че прокурорът самичък е решил да извърши инспекции.

За съпоставяне при предходните избори за Европейски парламент през 2014 година формираните досъдебни производства са били 21, а преписките за инспекции по сигнали – 535. В цялата страна до късно вечерта продължи и дежурството във всички прокуратури, както и в 11-те териториални отделения на районни прокуратури.

В 12 часа в неделя се организира и координационно заседание на Националното междуведомствено звено, основано от прокуратурата на Република България, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, в което участваха обвинител номер едно Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев.

Данните към вечерта в неделя сочеха още, че единствено два часа след старта на изборния ден към този момент е имало задържан за пазаруване на гласове.

Перничанин е спретнат от полицията за пазаруване на гласове в село Мещица. Срещу задържания е заведено досъдебно произвеждане. По непотвърдена информация арестуваният е животновъд и е шурей в селото. В Мещица хора били привикнали да гласоподават по лист с заплащане. Полицията и прокуратурата отхвърлиха по-подробна информация до края на изборния ден.

Според закона наказването за пазаруване на гласове е отнемане от независимост от една до три години и санкция от хиляда до 10 хиляди лв. .

За склоняване да се гласоподава в интерес на избран претендент или партия също се планува отнемане от независимост от една до шест години и санкция от 10 хиляди до двадесет хиляди лв. .

Организаторът на платен избор може да отнесе от една до седем години в пандиза и санкция от 10 хиляди до двадесет и пет хиляди лв., а в случай че той е служебно лице, наказването е отнемане от независимост от две до седем години и санкция от 10 хиляди до 30 хиляди лв. .
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР