Наказаният с доживотна присъда бивш бизнесмен Георги Вълев не е

...
Наказаният с доживотна присъда бивш бизнесмен Георги Вълев не е
Коментари Харесай

Зам.главния прокурор Ася Петрова: Осъденият от “Килърите” Петър Стоянов-Сумиста води над 60 дела срещу магистрати, свидетели, вещи лица

Наказаният с доживотна присъда някогашен предприемач Георги Вълев не е единствен от наказаните по делото „ Килърите ”, който води голям брой каузи против институции и обособени хора. Това разгласи в петък във Велико Търново зам.главният прокурор Ася Петрова.

“Петър Стоянов, прочут с прякора Сумиста е завел над 50-60, а може и повече цивилен каузи против магистрати, против очевидци по делото, против чиновници на Министерство на вътрешните работи, против движимости лица, подали експертни изводи по процеса. Важно е да се посочи, че по всички тези каузи той е освободен от възнаграждение на държавна такса, което му развързва ръцете да предявява цивилен искове в по-големи размери, тъй като не заплаща такса върху желаните суми. В същото време му е назначена и служебна отбрана. Аз изрично декларирам, че това е корист с право и ми се желае малко по-бързо да се преценя от съда и той да се произнася по-експедитивно по въпроса за допустимостта на исковете”, разяснява Петрова.

Тя показа, че персонално против нея са били заведени най-малко три за по 100 000 лв..Но не и е известно дали има предявени искания от Георги Вълев.

“Въпрос на преценка от съда е дали декларираното от лицето, което води каузи, фактически не разполага с парични средства. Защото, доколкото ми е известно запорът върху част от имуществото на Георги Вълев е бил вдигнат, както и други обезпечителни ограничения, които бяха наложени обратно във времето от Комисията за лишаване на нелегално добито имущество /КОНПИ/”, изясни Ася Петрова.

На въпрос дали е изчислявано какъв брой коства на страната воденето на такива каузи и разходки на пандизчии из страната, зам.главният прокурор съобщи, че не и е известно. Тя добави, че е направила опит да пресметна на каква сума възлизат разноските на страната, с цел да заплаща за служебни бранители на наказаните по част от заведените от тях каузи.

“В един миг се отхвърлих, тъй като сумата надхвърляше 100 000 лв.. И защото нямам точна информация за броя на всички такива каузи, няма по какъв начин да имам и точна сума на целия изхарчен ресурс”, сподели още Ася Петрова.

Запитана дали, до момента в който наказани лица обикалят по съдилищата в страната, с цел да водят каузи, това не е възможна подготовка за тяхното бягство от пандиза, Ася Петрова разяснява, че като прокурор не е редно да прави догатки, а да приказва с обстоятелства.

“Фактът е, че имаше осъществено бягство от лишен от независимост от пандиза в София, където е и един от наказаните по делото “Килърите” и това е Петър Стоянов”, сподели Ася Петрова.

На въпрос дали е допустимо да се поръча ликвидиране от пандиза, както се заприказва във връзка разстрела на предприемача Петър Христов, Петрова посочи, че не може да разяснява дело, по което тя не работи.
“Би следвало да се обсъдят всички вероятни хипотези”, безапелационна е Петрова.

Тя участва на честване на 20-годишнината от основаването на Апелативната прокуратура във Велико Търново. Проявата се организира в Музей “Възраждане и Учредително събрание”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР