Наистина ли икономическите показатели на страната са добри, как се

...
Наистина ли икономическите показатели на страната са добри, как се
Коментари Харесай

Мартин Димитров: Ако тази година успеем да хванем влака за еврозоната, ще бъде важно за всички

Наистина ли икономическите индикатори на страната са положителни, по какъв начин се оправя служебният кабинет с инфлацията, неналичието на бюджет за 2023 година отдалечава ли ни от еврозоната, за какво Австрия е неостъпчива за Шенген, Tribune.bg потърси коментар от ръководителя на Комисията по икономическа политика и нововъведения в Народното събрание и народен представител от Демократична България Мартин Димитров. 

Г-н Димитров, оправи ли се в стопански проект служебният кабинет?

Много ме тормози служебният кабинет, тъй като те си избират тематики, по които работят, а по други не вършат нищо.

Как се оправят с инфлацията?

Овладяването на инфлацията минава през преодоляване на цените на енергоресурсите, тук отчасти имаме триумфи  до момента. Проблем ни остават петролните артикули, бензинът и дизелът. Много е значимо Европа да не изпадне в криза, най-много Германия, каквито рискове има. Ако Европа не изпадне в криза, българският експорт ще продължи даже да пораства. Това също е доста значим въпрос за нас.

Стъпките към еврозоната?!

Влизането в еврозоната е сериозно значимо в тези години, в които са високи лихвите. В еврозоната лихвите за бизнеса и за жителите са по-ниски, както и за страната, когато взима заеми. И тук не знам дали служебният кабинет може да се оправи с това предизвикателство?!

Бюджет за 2023 година трябваше да се одобри, а след предварителните избори Народно събрание ще се свика през април, най-вероятно?

Европейската комисия ще гледа резултатите ни тъкмо към април.

Има ли заплаха да закъснеем с бюджета?!

Въпросът е да не закъснеем, т.е. в случай че тази година успеем да хванем влака за еврозоната, ще бъде значимо за всички кредитополучатели, ще има заеми при по-ниски лихви за семействата, бизнеса и страната. Това ще помогне и за повече вложения.

Ще успеем ли и за Шенген?!

Сега Шенген доста ме тормози, тъй като не знам дали служебният кабинет има политическата мощ и престиж да го контракти. 

Като че ли Австрия е неотстъпчива?

Австрия ми наподобява неотстъпчива. А с цел да отстъпи, би трябвало да види против себе си едно мощно държавно управление с проект за деяние.

Виена ще ни поддържа да получим 2 милиарда евро за оградата, само че някой би трябвало да я укрепи?!

Да, тъкмо по този начин. А Шенген ще донесе огромни изгоди за жителите и за бизнеса, ще донесе и по-голям Брутен вътрешен артикул, в случай че целият този експорт върви по-бързо през Гърция и през Румъния. Бизнесът пресметна, че ползите ще са половин милиард, само че съгласно мен ще са по-големи, тъй като има директни и косвени изгоди. Вече служебният кабинет не зная дали може да се оправи с тази задача. 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР