Нахлуването на Русия в Украйна и последвалите санкции на практика

...
Нахлуването на Русия в Украйна и последвалите санкции на практика
Коментари Харесай

Колко ще забави намаляването на въглеродните емисии войната в Украйна?

Нахлуването на Русия в Украйна и последвалите наказания на процедура извадиха четвъртия по величина замърсител в света от световната борба за реализиране на нулеви чисти излъчвания, написа Bloomberg.

При състояние че предприятията се борят да не банкрутират, климатичните цели надали са най-належащият въпрос.

Според осведомени, план за милиарди долари, който би оказал помощ за понижаване на излъчванията и модернизиране на най-големия производител на алуминий в Русия, е изправен пред провокации. А два нови завода, които биха помогнали на най-големия производител на желязна руда в страната да създава по-екологична суровина за стомана, която да бъде изнасяна за Европа, са изправени пред евентуални забавяния.

Възможното закъснение на инфраструктурните усъвършенствания заплашва да провали всички стъпки, които Русия подхваща, с цел да извърши обещанието на президента Владимир Путин от предходната година да реализира въглеродна индиферентност до 2060 година Вестник " Комерсант " писа предишния месец, че Русия към този момент не е в положение да извърши задачите си за понижаване на излъчванията доникъде на века. Това има директни последствия и за упоритостите на Европа в региона на климата, защото енергийният преход подтиква търсенето на всичко - от никел за нови акумулатори за електрически автомобили до мед за модернизиране на електропреносната мрежа и стомана за нови по-ефективни здания.

Общите излъчвания на Русия ще намалеят през тази година, защото стопанската система на страната се свива, само че промишленостите, които оцелеят, няма да могат да понижат въглеродното замърсяване толкоз бързо и даже може да станат по-замърсени с времето. Външният напън за понижаване на излъчванията, като да вземем за пример търсенето на по-чист никел от Tesla Inc. или стъпката на Европейския съюз да наложи такса за въглеродни излъчвания върху вноса на стомана, отслабна, защото непознатите страни и компании се отхвърлят от съветските артикули.

" Тези тласъци за развиване на възобновимите енергийни източници, за развиване на енергийната успеваемост - те просто ще изчезнат ", споделя Татяна Митрова, помощник в Центъра за световна енергийна политика към Колумбийския университет. " Защо да инвестираш в икономисване на сила, в случай че горивото е толкоз на ниска цена и в това време към този момент нямаш достъп до енергийно ефикасни технологии? "

Руската стопанска система продължава да е мощно подвластна от изкопаемите горива, като въглищата и газът генерират към 58% от енергийните потребности на страната. Хидроенергията и нуклеарната сила са генерирали съвсем 40% през 2020 година, като вятърната и слънчевата сила едвам се записват в енергийния микс на страната.

Страната е постигнала прогрес в намаляването на излъчванията от производството на желязо и стомана, което е причина за към 6% от парниковите излъчвания. През последните две десетилетия производителите на стомана похарчиха десетки милиарди долари, с цел да модернизират и възстановят остарели руски уреди, като в доста случаи разчитаха на задграничен опит и технологии. Но ремонтът и по-нататъшното рационализиране на тези фабрики са по-трудни в изискванията на наказания.

Един от методите за доста понижаване на замърсяването от производството на стомана е производството на тип желязо, известно като горещо брикетирано желязо или HBI, което генерира от 35% до 40% по-малко въглероден диоксид, в сравнение с се отделя при обичайните процеси като производството на стомана в доменна пещ въз основата на въглища.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР