Наградите връчи еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и

...
Наградите връчи еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и
Коментари Харесай

Лисабон и Линшьопинг са победителите в тазгодишното издание на конкурса „Европейска столица на иновациите“

Наградите връчи еврокомисарят по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Илиана Иванова, за която събитието беше първа публична обществена изява на най-високо равнище след встъпването й в длъжност

Светлин Желев преди 15 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 15:33 | 27.11.2023

Русия има право да изкара от строя спътниците Starlink на Илън Мъск, само че ще го направи ли?

IT НовиниДаниел Десподов - 9:25 | 26.11.2023

Измислиха талантлив метод за прескачане на рекламите в YouTube

НаукаСветлин Желев - 13:41 | 26.11.2023

Станция регистрира две хиляди пъти покачване на радиационния декор наоколо до Козлодуй

Светлин Желевhttps://www.kaldata.com/Главен редактор

Европейската комисия (ЕК) разгласи през вчерашния ден спечелилите в деветото издание на състезанието „ “ (iCapital), като главните награди отиват при градовете Лисабон и Линшьопинг. 

Станаха ясни и подгласниците в двете категории „ Европейска столица на нововъведенията “ и „ Европейски изгряващ новаторски град “, като класирането е както следва: 

Категория „ Европейска столица на нововъведенията “

Лисабон (Португалия) – победител Варшава (Полша) – второ място Лвов (Украйна) – трето място

Категория „ Европейски изгряващ новаторски град “

Линшьопинг (Швеция) – победител Падуа (Италия) – второ място Корк (Ирландия) – трето място

Наградите връчи европейският комисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Илиана Иванова в първата си публична обществена изява на най-високо равнище след встъпването й в служба през септември 2023 г. 

„ Поздравления за Лисабон и Линшьопинг! Те са блестящи образци за това по какъв начин градовете могат да употребяват нововъведенията, с цел да трансформират градския пейзаж, да се оправят с демографските и икономическите провокации и да работят в интерес на своите поданици. Приветствам също по този начин и всички финалисти. Защото посредством нововъведения те основават по-добро бъдеще за хората “, сподели комисар Иванова.

През февруари 2024 година ще бъде оповестена и новата покана за кандидатстване в състезанието iCapital. 

Тазгодишната гала по награждаването се състоя във френския град Марсилия, a съорганизатор бе спечелилият в състезанието iCapital през 2022 година – Екс-Марсилия-Прованс (Aix-Marseille Provence Métropole). Гости на събитието бяха също кметовете на другите градове спечелили, членове на Европейския парламент, кметът на Харлем (Haarlem) – притежател на купата „ Европейски изгряващ новаторски град за 2022 година “, както и други публични лица от Франция и редица страни в Африка. 

Събитието беше част от откриването на седмицата на нововъведенията в Aix-Marseille Provence Métropole (AMP), чиято стратегия включва още конференция „ Share for the future “, както и гала по награждаване на спечелилите в проведения от AMP конкурс “Prix des possibles ”, който е въодушевен от iCapital и цели да поддържа локални иноватори. Експерти на високо ниво и политици имаха опция да обсъдят тематики като производството на сила на бъдещето, опазването на водните запаси, поддръжката за иноваторите и основаване на резистентен град в Средиземноморието. 

Седмицата на нововъведенията ще продължи с, най-голямата среща на върха за стартъпи и иновационната екосистема сред Европейския съюз и Африка. Събитието се осъществя под патронажа на френския президент Еманюел Макрон.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР