Наградите на Сурва 2019, чийто домакин е Перник, вече са

...
Наградите на Сурва 2019, чийто домакин е Перник, вече са
Коментари Харесай

Раздадоха наградите Сурва 2019

Наградите на " Сурва " 2019, чийто хазаин е Перник, към този момент са ясни. Кукерите от бургаския квартал Долно езерово и сурвакарите от пернишкото село Кралев дол са носители на най-високото отличие на фестивала - " Златната маска ". СМС - гласуването пък дефинира за спечелили дебютантите от силистренското село Кайнарджа. Класирането, обаче, провокира неодобрение измежду някои участници.

Част от огромните спечелили са измежду любимците и на " Сурва ", и в родните си места. Други, въпреки да са основани или възобновени единствено преди няколко години, към този момент имат високи оценки за представянето си на фестивала.

Обявявайки носителите на Златната, Сребърната и Бронзовата маска, журито от изявени етнолози дефинира като мощна конкуренцията на рекордните 7500 участници. Не всички участници обаче бяха съгласни с класирането.
Aнгел Йорданов, участник в " Сурва ": Възмущаваме от това нещо, че новоизлюпените групи им дават златни маски. Това е незаслужено. Сурвакарските групи нямаме една с друга никакви проблеми. проф. доктор Георг Краев, ръководител на журито: Раздавам премиите, по този начин както мисля, че би трябвало да бъдат раздадени. Големият проблем е маската. Колко маски да дадем? Една единствена или 100? Тъй или другояче, според мен, малко на " Златият Орфей " наподобява това разпределяне на награди.
Отличия има в 19 категории. Ако броим и подкатегориите, на 124 групи се поставят близо 80, само че разнообразни по тежест групови и самостоятелни награди. Сред предложенията и на ръководителя на журито, и на недоволните е организирането на кръгла маса, на която да бъдат разисквани проблемите и регламентът на " Сурва ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР