Наградите ИКАР бяха връчени тази вечер в Народния театър. За

...
Наградите ИКАР бяха връчени тази вечер в Народния театър. За
Коментари Харесай

Марин Янев е с Икар за цялостен принос, Никола Петков – за чест и достойнство

Наградите ИКАР бяха връчени довечера в Народния спектакъл. За първи път церемонията не се организира на 27 март, Деня на театъра, защото Коронавирус пандемията измести дълго чаканото събитие, съобщи Българска национална телевизия.

ИКАР за извънреден принос към българския спектакъл се присъжда на артиста Марин Янев.

С премията за чест и достолепие беще почетен режисьорът Никола Петков. Призът му беше връчен от вицепремиера Марияна Николова, която подсети за богатата му креативна биография с близо 150 постановки, които носят доста усмивки на феновете

" С филмовите си оценки той показва същинска неустрашимост в изкуството, безрезервност и висок професионализъм. " - съобщи министър Николова.

Тя добави, че с книгите си Никола Петков поддържа жива паметта за театъра в България посредством личностите, съхранили най-хубавите мостри на изкуството и човешкото достолепие.

Вицепремиерът поздрави всички театрални създатели и техническите екипи за мощния им дух, подложен на тестване от световната рецесия.

През тази година нормалният дневен ред и на театралните награди е изменен, само че традицията продължава, въпреки и седем месеца по-късно. В Народния спектакъл довечера церемонията беше извършена без аудитория - поради комплицираната Коронавирус конюнктура. От тази година обаче феновете се включват със своя избор и избират своя обичан театър.

Специална премия беше връчена на актрисата Снежина Петрова за достиженията й в плана " Медея ".

Всички номинирани бяха на сцената, с маски и отдалеченост.

ИКАР 2020 за водеща женска роля получава Елена Димитрова за ролята си в " Как е " по Самюел Бекет в спектакъл " Сфумато ", а за най-хубава мъжка роля е отличен Йордан Ръсин с ролята му в спектакъла " За едно събитие в електричеството " на спектакъл " Възраждане ".

Бяха присъдени награди в 16 категории.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР