„Нафтогаз“ допуска възможността за сключване с „Газпром“ за периода след

...
„Нафтогаз“ допуска възможността за сключване с „Газпром“ за периода след
Коментари Харесай

„Нафтогаз“ съобщи за вариант за договор с „Газпром“, но не за транзит, а за размяна на газ


„ Нафтогаз “ позволява опцията за подписване с „ Газпром “ за интервала след 2019 година на контракт не за услуги за превозване на газ, а за замяна на газ с банкет от украинската страна на границата с Русия и връщане на границата с Европейски Съюз. Това написа във вторник изпълнителният шеф на акцията Юрий Витренко на страницата си във Фейсбук.

“Имаме авариен вид...Ако „ Газпром “ въобще не желае да поема опасности свързани с украинския регулатор и оператора на газотранспортната система (според европейските правила точно операторът и националният регулатор имат съответни компетенции за определяне/промяна на цените и други основни условия по договора), то „ Нафтогаз “ е подготвен да поеме тези опасности. В подобен случай ние предлагаме на „ Газпром “ да подписа с „ Нафтогаз “ контракт не за услуги за превозване, а за замяна на газ “, написа Витренко.

Както излиза наяве от обяснението му, по подобен контракт „ Газпром “ ще предава на украинската страна на границата с Русия избрани количества газ, а „ Нафтогаз “ ще предава същите количества на границата с Европейски Съюз, което ще се удостоверява от газотранспортните оператори на Словакия, Унгария, Полша и Румъния.

Плащанията за преноса при подобен контракт за „ замяна “ ще бъдат завършени не като цени за превозване, а като марж, размерът, на който украинската компания ще пресмята в сходство с европейските правила, ще ги съгласува с представители на Европейски Съюз и показа за договаряния с „ Газпром “, разказва схемата Витренко.

Като в допълнение изискване той показва подписване сред „ Газпром “ и „ Укртрансгаз “ „ съглашение за свързване на украинската и съветската газотранспортни системи “. „ Нас ни устройва предлагането на Европейски Съюз – обезпечава техническа опция за постъпването на газ от Русия за Украйна при размер не по-малък от 90 милиарда куб м газ годишно. Тоест ще има 30 милиарда куб м спомагателни количества за пренос, налични както за газпромовски газ, по този начин и за газ от други компании “, отбелязва Витренко.

Действащият контракт сред „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ за пренос на съветски газ за Европа е със период на деяние до края на 2019 година Представителят на управлението на „ Газпром “ Сергей Кузнец във вторник пред публицисти изясни, че към сегашния миг не е допустимо сключването на контракт за пренос на газ с „ Нафтогаз “ по европейските правила, защото украинската компания, както и преди съвместява действия по продажба на природен газ и превозване. Опериращата газотранспортната система на Украйна компания „ Укртрансгаз “ е дъщерна на „ Нафтогаз “. Припомняме, че украинската страна би трябвало да завърши процеса по делене на дейностите на компанията, а процесът тече извънредно постепенно.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР