Наемници от руската Частна военна компания Вагнер се бият в

...
Наемници от руската Частна военна компания Вагнер се бият в
Коментари Харесай

Руски наемници от Вагнер се бият в Либия, установи ООН

Наемници от съветската Частна военна компания " Вагнер " се бият в Либия, твърди експертен отчет на Организация на обединените нации за оръжейното ембарго в страната. Това е първият път, когато Организация на обединените нации удостоверява информации, излезли първо в американски медии, че считаната за близка до съветския президент Владимир Путин паравоенна група поддържа либийския пълководец Халифа Хафтар.

Частната съветска компания е предоставила сред 800 и 1200 наемници в поддръжка на офанзивата на Хафтар, чиито сили се опитваха да завладяват столицата Триполи повече от година, се споделя в отчета, който към момента не е обществен, съобщи Асошиейтед прес.

Екипът от специалисти на Организация на обединените нации, следящи използването на глобите против Либия, декларира, че наемниците от ЧВК " Вагнер " се занимавали със профилирани военни действия, в това число ориентиране на артилерийски и въздушни удари, експертни контрамерки против електронна война и действия като снайперски екипи. Тяхното разполагане на процедура е нараснало силите на Хафтар, декларират специалистите.

Либия е обхваната от революция от 2011 година, когато беше свален диктаторът Муамар Кадафи. След това страната се раздели сред съперничещи си групи в източната и западната част. Офанзивата на Хафтар е подкрепяна от Франция, Русия, Йордания, ОАЕ и други основни арабски страни. Подкрепяното от Организация на обединените нации държавно управление в Триполи има поддръжката на Турция, Италия и Катар. То употребява и наемници в битката си да отбрани столицата.

Наемници, най-вече ветерани от войната в Либия, в този момент се бият и на двете страни и усложняват към този момент комплицирания спор, отбелязва АП.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР