Наемните цени на земеделска земя в Германия са се повишили

...
Наемните цени на земеделска земя в Германия са се повишили
Коментари Харесай

Цените на арендата на земеделска земя в Германия отново се покачиха през 2023 г.

Наемните цени на земеделска земя в Германия са се повишили доста през последните години, достигайки междинна цена на хектар (10 декара) през предходната година от 357 евро, заяви ДПА, базирайки се на държавни данни, оповестени през днешния ден.

Средните наеми на земеделска земя за предходната година в Германия са поскъпнали с 9 на 100 по отношение на 2020 година, когато наемът за хектар е бил 329 евро, съгласно Федералната статистическа работа на Германия.

Според данните обаче има огромни районни разлики в наемите в страната.

Докато междинна цена за аренда от 99 евро на хектар е изчислена за провинция Саарланд, която граничи с Люксембург и Франция, в северната провинция Северен Рейн-Вестфалия тя е приблизително 560 евро.

В провинциите Долна Саксония (548 евро), Шлезвиг-Холщайн (460 евро) и Бавария (415 евро) таксите за наем също са доста по-високи от междинните за Германия.

През 2023 година към 85 % от фермите в Германия са били еднолични търговци, като малко над половината от тях са били ръководени като странична активност от фермер с друга работа. Това са дребни ферми, приблизително с величина от 46 хектара.

По-големите предприятия, в това число партньорства, корпорации и други типове компании, съставляват останалите ферми. Те нормално са повече от три пъти по-големи, или приблизително 176 хектара на плантация. Заедно те обработват към 39 % от цялата земеделска земя в Германия, разкриват още данните.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР