Наемите в престижния квартал в Ню Йорк - Манхатън, са

...
Наемите в престижния квартал в Ню Йорк - Манхатън, са
Коментари Харесай

Рекордни стойности на наемите в квартал на Ню Йорк

Наемите в влиятелния квартал в Ню Йорк - Манхатън, са достигнали рекордни стойности през юли, защото високите лихви и ниското предложение не престават да качват цените, оповестява CNBC. Средният наем през юли е достигнал 5588 $, с 9% над миналогодишните цени, което слага нов връх. Цената на квадратен фут - 84.74 $, също е рекордна съгласно отчет на консултантските имотни компании Miller Samuel and Douglas Elliman. Това е четвъртият път за последните пет месеца, в който наемите в Манхатън чупят връх.

Въпреки че по времето на пандемията има спад на популацията в региона, междинните наеми са се нараснали с 30% по отношение на 2019 година Джонатън Милър, изпълнителен шеф на Miller Samuel - компания за изследвания и оценки, сподели, че наемите през август ще счупят нов връх, тъй като обичайно е пиковият месец, защото фамилиите се готвят да се реалокират за началото на образователната година.

" Може да забележим още един рекорден месец ", споделя Милър.
 
Причините

Нарастващите наеми в влиятелния квартал на Ню Йорк не престават да се опълчват на прогнозите на анализаторите и икономистите. Населението на региона е паднало с 400 хиляди сред юни 2020 година и юни 2022 година, съгласно данни на U.S. Census. Докато специалисти споделят, че популацията е повишено от предходната година, то най-вероятно остава под равнищата от 2019 година

Също по този начин по-малко от половината офиси в Манхатън се употребяват поради отдалечената работа. Според Kastle Systems единствено 48% от офисите в Ню Йорк се населяват към края на юли.

Въпреки спада на популацията и растежа на отдалечената работа наемите на жилища в Манхатън не престават да се качват. Брокерите споделят, че неналичието на жилища за продажба, породена от по-високите ипотечни лихви, са принудили доста хора, които биха купили, да наемат. По-млади чиновници също се струпват в региона след пандемията.
 
Според Милър до момента в който броят на офертите за покупка на апартамент е под исторически междинното, съществуването на жилища чартърен се е покачило с 11% през юли. В същото време, броят на подписани контракти за ипотечен заем е намалял с 6% по отношение на предходната година.

Комбинацията от повишеното съществуване на жилища чартърен и по-малкото изтеглени заеми подсказва, че наемателите в Манхатън може да са достигнали финансовия си предел, сподели Милър.

Покачването на наемите през юли обхвана целия набор от жилища, от дребни студиа до жилища с три спални. Все отново при по-големите и по-скъпи жилища растежът в цената от началото на пандемията е максимален. Докато наемите на студио жилищата са се нараснали с 19%, тези за жилища с три спални са с над 36% по-високи.

Брокерите споделят, че едната причина за неналичието на жилища чартърен е развиването на Airbnb. Скорошните регулации, свързани с наема, също са принудили десетки хиляди жилища да се отдръпват от пазара. Хазяите настояват, че законите за надзор на наема на някои жилища вършат реновирането на порутени жилища нерентабилно. Резултатът е, че доста от тях остават празни и негодни за отдаване. Брокерите прибавят, че даже с нарастванията на наема с от 30% до 40% предходната година, доста наематели избират да останат, което също понижава предлагането.

" Свободните жилища към момента са малко, което прави мъчно намирането на апартамент ", сподели Жана Раскопф, част от Douglas Elliman. " Много наематели са възобновили договорите си и остават на същото място. Очаквам, че този тренд ще продължи през идващите два месеца. "

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР