Надзирателите в Софийския затвор не биха могли да реагират при

...
Надзирателите в Софийския затвор не биха могли да реагират при
Коментари Харесай

Заради тези грешки в системата страшилището Пелов избяга от затвора

Надзирателите в Софийския затвор не биха могли да реагират при бягството на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев. Големият проблем е във внасянето на оръжието. Това сподели в предаването „ 120 минути ” по bTV Димитър Бонгалов, някогашен зам.-министър на правораздаването. Пазачът на входа – последният пост, който виждаме, че се е опитал да се намеси, даже е непотребен според мен. Този пост пази паркинга, не входа на пандиза, сподели Бонгалов.

„ Оръжието, което е имал, по директива би трябвало да го употребява, само че тя опонира на Наказателния кодекс. По директива той трябваше да убие тези двама души и след това щеше да бъде съден, че е направил ликвидиране ”, сподели зам.-министърът. „ Наказателният кодекс споделя, че имате неизбежна защита, когато има нахлуване. Когато има бягство, няма неизбежна защита ”, изясни той. Според него четирите поста на кулите, които са с „ Калашници ” и също имат указания да стрелят при бягство, са непотребни. По думите му те биха могли да бъдат мобилен отряд и да са в периметъра към пандиза.

Трябва да има разпореждане на Министерски съвет, че това е обект от национално значение и да има зона за сигурност, безапелационен е Бонгалов. Пазачът на бариерата има право да употребява оръжие. След като му е обещано на поста, той би трябвало да го използва в избрани обстановки, само че аз се колебая, даже да имаше опция да извади револвера, дали щеше да стреля. Това разяснява в студиото на „ 120 минути ” Николай Павлов, някогашен шеф на затворническите общежития в Казичане. Чак на 15-ата минута е тръгнала кола, означи той.

По думите му в този отсек на двора постоянно има дежурна кола и водачите е можело да реагират незабавно.По думите му това е огромна психическа преграда, която не всеки би преодолял. Бившият шеф на затворническите общежития уточни, че на пост 1 постоянно се слагат хора, които не биха работили в такава спешна обстановка, защото той се приема за по-лек. „ По принцип надзирателите трябваше да тръгнат да гонят бегълците. Не се знаеше в колата, която ги е чакала, дали нямаше да има проблеми със запалването на колата да вземем за пример ”, добави Павлов. По мотив сигналите, че Пелов е готвел бягство, Павлов акцентира, че в такива случаи постоянно се поставя записка към досието, че пандизчията би трябвало да бъде изолиран и подложен под оперативно наблюдаване. „ След като се знае какъв е профилът на този човек, за какво е бил изведен да работи ”, попита Павлов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР