Надзиратели и служители в затвори в няколко града в страната

...
Надзиратели и служители в затвори в няколко града в страната
Коментари Харесай

ВРИ И КИПИ! Надзирателите побесняха. Искат министър Зарков в затвора, да кара смени с тях

Надзиратели и чиновници в затвори в няколко града в страната излязоха на митинг. Основните им претенции – връщане на 24-часовите смени на работа, последвани от два дни отмора и 20% нарастване на заплатите.
Според чиновниците в системата неналичието на задоволително хора основава риск както за сигурността на заетите в пандизите, по този начин и за лишените от независимост.
„ Всичко е на наш тил, поради изключителния труд. Ние този ексклузивен труд сме си го създали, тъй като такава е системата “, сподели пред Bulgaria on Air надзирателят в Софийския затвор Румен Симеонов.
Протест имаше и в Русе. От локалната организация на Синдиката настояват, че досегашният модел е работещ и потвърден през годините, и че от новия модел ще произтекат доста проблеми.
„ Ние не сме търговски сдружения да генерираме облаги и да разясняваме понижаване на разноските. Всяка една система от нашия тип е разход за страната. Разходи за сметка на сигурността не би трябвало да има. Средата е враждебна. Просто слабите душевности не оцеляват “, разяснява ръководителят на Синдиката на чиновниците в пандизите в Русе Денислав Христов.
Служители на пандиза в Сливен описаха за случаи на експанзия от страна на лишените от независимост, които се трансформират във ежедневие. От Синдикалната организация на чиновниците са сезирали европейските институции за проблемите в бранша.
Зарафинка Кръстева е надзорник в женския затвор в Сливен с над 20 години стаж. Печелила е две каузи за нахлуване по време на работа.
„ Вербална, физическа експанзия, като тези случаи зачестяват. Ние сме жива мощ, господин Крум Зарков, не сме машини, не сме опит, не желаем да се подигравате с труда, който поставяме на работното място “, прикани Кръстева.
Липса на надзиратели, отлив от системата поради рисковата среда на работа, ниско възнаграждение – това установи отчет на Европейска комисия за изискванията на труд в пандизите.
„ Българската страна ги признава в формалните си документи, само че ред е на обществото и в срещите си с нас – актуалният екип на Министерството ги отхвърля, което ние одобряваме за безспорна насмешка с нас и нашия труд “, съобщи членът на УС на Синдиката на чиновниците на пандизите Цветан Михайлов.
Протестиращите поканиха правосъдния министър на терен.
„ Г-н Зарков каним да пристигна, да изкара една промяна с нас. Каним го единствено да върви зад нас, да слуша по какъв начин ни наскърбяват и по какъв начин ни псуват “, сподели надзирателят Елена Цанева.
Недоволството на надзирателите и чиновниците в пандизите ще продължи с народен митинг в София на 19 май.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР