Надявам всички партии да се възползват от този момент и

...
Надявам всички партии да се възползват от този момент и
Коментари Харесай

Фон дер Лайен пропусна Мицкоски, призова за конституционни промени

Надявам всички партии да се възползват от този миг и да поддържат конституционните промени, в този момент е верният миг. Става дума за вашето бъдеще и всички партии носят отговорност за бъдещето на Северна Македония.


Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на взаимната конференция с премиера Димитър Ковачевски, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По-рано Фон дер Лайен организира срещи с Ковачевски, президента Стево Пендарвоски, вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, външния министър Буяр Османи и други държавни чиновници. Ръководителят на Европейска комисия обаче не организира среща с ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който дефинира конституционните промени като " български диктат ".

Призив за деяние

" Със сигурност съм наясно с смяната в конституцията. Първите стъпки към този момент са направени в Народното събрание и това е добра вест. Надявам, че всички партии ще употребяват тази опция да продължат напред, тъй като в този момент е верният миг, целият Европейски Съюз и всички страни, които желаят присъедините се към процеса на разширение. Ето за какво е значимо да употребявате този миг ", сподели Фон дер Лайен. " Северна Македония към този момент реализира доста и моето предпочитание е да продължите абсолютно. Процесът на инспекция върви безпрепятствено и ние се стремим да стартираме договаряния за клъстера " Основни тематики " тази година. "

Председателят на Европейска комисия изрази вяра, че партиите ще поддържат конституционните промени, тъй като " всички носят отговорност за бъдещето на страната ".

" Изборът е ваш и по тази причина в действителност се надявам всички партии да се възползват от този миг и да поддържат конституционните промени. Става дума за вашето бъдеще и всички партии носят отговорност за бъдещето на Северна Македония ", сподели тя. " Знаем, че Европейски Съюз има дълга история на присъединение, не постоянно е бил Съюз от 27 членки, само че непрестанно работи върху разширението и има история на почитание към всички и всяка нация и към многообразието, което представляваме. Ето за какво съм сигурна, че един ден ще посрещнем Северна Македония. "

Второто обръщение, предадено през днешния ден от Фон дер Лайен е, че стопанските системи би трябвало да се консолидират.

" Вече го вършим. Поглеждайки обратно, имаме капиталов проект от 30 милиарда евро, който се извършва бързо, съобщи тя, като загатна вложенията в чиста сила като слънчевите електроцентрали в Битоля и Осломей, вятърния парк в Богданци и поддръжката от 80 милиона евро за справяне с енергийната рецесия предходната година.

Конкретни стъпки


Ковачевски от своя страна сподели, че Фон дер Лайен постоянно идва с съответни стъпки и проекти за метода към Европейски Съюз, а през днешния ден двамата са разискали и съответния проект за напредък, който ще донесе съответни изгоди на РСМ и нейните жители даже преди пълноправното участие.


" Този проект ще даде нов мощен подтик на европейската интеграция на страната. С използването му, което зависи и от Европейски Съюз, само че на първо място от нас, Западните Балкани ще удвоят размера на стопанската система на района, а нашите стопански системи ще порастват с към 10% ", сподели министър председателят Ковачевски.

Някои от изгодите, дължащи се на проекта, са: опцията за отваряне на пазара на Европейски Съюз за македонски артикули, увеличение на обсега на безмитните артикули, безпрепятствено придвижване на услугите в региона на електронната търговия и повишение на качеството на обучение. От независимостта на страната до през днешния ден, поддръжката от Европейски Съюз за Северна Македония възлиза на над 3,3 милиарда евро.

Министър-председателят Димитър Ковачевски акцентира, че европейското бъдеще на страната не би трябвало да бъде пленник на политически сметки

Той изрази вяра партиите, които са срещу смяната на Конституцията, да покажат, че са за Европейско бъдеще за страната, тъй като " в този момент има прозорец за присъединение към Европейски Съюз ".

„ Надявам се тези, които постоянно в историята са били срещу европейската и атлантическата интеграция на страната, най-сетне, за първи път в своето политическо битие, да покажат в Народното събрание, че са за европейското бъдеще на страната “, съобщи Ковачевски.

Отворен прозорец за европейска интеграция

Според премиера към този момент има отворен прозорец за присъединение към Европейски Съюз.

" Сега всички страни са единомислещи, че би трябвало да има разширение. Това значи обединяване на Европа ", сподели Димитър Ковачевски. Според него РСМ към този момент има 50% сходство с европейското законодателство.

Ковачевски уточни, че всеки би трябвало да поеме отговорността в своите ръце за настоящето и за бъдещите генерации.

" С такива неща не може да се пресмята и не би трябвало да си играете с страстите на жителите, тъй като това ще значи повтаряне на неприятния сюжети, който гледахме 11 години - декаданс на етническите връзки в страната, декаданс на връзките със съседите. " Не мръднахме и милиметър в евроинтеграцията и НАТО. Лошият опит от историята не би трябвало да се повтаря. Ще работим за сбъдването на фантазията за европейска Македония до 2030 година, разяснява министър председателят.

Отсъстващият Мицкоски

Ръководителят на Европейска комисия реши да не организира среща с ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски или други показали на партията и означи, че конституционните промени не могат да бъдат заобиколени.

На въпроса за какво няма да се срещне с водача на ВМРО-ДПМНЕ, поради изявлението му, че има упования от нейното посещаване, Фон дер Лайен още веднъж акцентира: „ Конституционните ремонти са нужна стъпка по пътя към присъединение към Европейски Съюз “.

„ Където и да съм, нормално се срещам с президента и държавното управление, според от конституционния ред. Такъв е казусът с моето пътешестване до Западните Балкани, само че по този начин е и с всички останали мои визити и пътувания, когато навестявам страни членки има предписание да се срещам с президента или министър-председателя на страната “, добави Фон дер Лайен.

БГНЕС напомня, че Мицкоски нееднократно е определял условието за конституционни промени и вписването на българите като български диктат. Всъщност това е незаобиколимо изискване от общоевропейското предложение за продължение по пятя към Европейски Съюз, познато като " френско предложение ".

Наскоро Мицкоски съобщи: " Що се отнася до конституционните промени при тези условия, които нарекохме български диктат, ВМРО-ДПМНЕ и парламентарната група не го вършат, тъй като са упорити и тъй като считаме да пречим на държавното управление. Няма мотив, който да съм чул, без значение дали е от вътрешната политическа сцена или от интернационалната общественост, който да ни разубеди ". Мицкоски оцени като " безумство " тезата, че отхвърлянето на конституционните промени ще блокира на европейския път на Северна Македония

Вчера ръководителят на Европейска комисия беше посрещната в Скопие от президента на РСМ Стево Пендаровски, напомня БГНЕС. По-късно през днешния ден Фон дер Лайен ще пътува до Прищина, с цел да организира диалози с президента Вьоса Османи и министър председателят Албин Курти. Впоследствие ръководителят на Европейска комисия ще организира срещи и в Белград с президента Александър Вучич и други публични лица от сръбска страна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР