Надявам се ЦИК и изборната администрация да бъдат така подготвени,

...
Надявам се ЦИК и изборната администрация да бъдат така подготвени,
Коментари Харесай

Румен Радев: Необходими са гаранции при провеждането на изборите

Надявам се ЦИК и изборната администрация да бъдат по този начин готови, че да дадат нужната непоклатимост и гаранция за надеждност и бистрота при провеждането на идните избори. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с управлението на Централната изборна комисия (ЦИК), която се състоя на „ Дондуков “ 2 по самодейност на президента по отношение на организацията на идните парламентарни и президентски избори.

Румен Радев уточни, че при установяване на датата за парламентарните избори доста се лимитират опциите за „ маневриране “ във времето поради обстоятелството, че плануваната от Народното събрание дата за президентски избори е последната допустима и поради върнатия през вчерашния ден несполучлив мандат за сформиране на постоянен кабинет. „ В обществото се приказва от ден на ден за избори „ 2 в 1 “, само че най-важната страна в този спор е изборната администрация “, съобщи Румен Радев.

Президентът уточни, че при декларираната от ЦИК подготвеност за организация на избори „ 2 в 1 “ комисията би трябвало да обмисли доста деликатно всяка догадка и всички вероятни фактори, които сега се експлоатират за компрометиране на изборите.

По думите на президента, разделянето на отговорностите сред президентската институция и Народното събрание допуска и обособени акции, и обособени избори, а и би трябвало да се има поради, че в досегашната процедура не се е случвало съчетаването на тези два типа гласоподаване. „ От друга страна, обособените избори изискват и доста повече финансови средства. А тази година българите към този момент натрупаха сензитивна електорална отмалялост “, акцентира Румен Радев.

Държавният глава съобщи, че при решаването на разнообразни организационни въпроси за провеждането на изборите, би трябвало да се отчетат разнообразни хипотези, в случай че изборите са „ 2 в 1 “. Според Румен Радев, би трябвало да се има поради нуждата от време, която гласоподавателите ще имат, с цел да се срещнат с електронните бюлетини при самото гласоподаване при съчетаване на вота. „ Хората ще желаят да четат деликатно имена и това време би трябвало да им бъде обезпечено. Ако някой желае да гласоподава единствено на едните избори и да пропусне другите, също е значимо по какъв начин да се придвижи по-бързо напред или обратно, или да се откаже. Надявам се да съумеете софтуерно да оптимизирате тези процеси “, съобщи президентът.

Както и при провеждането на отминалите парламентарни избори, и за идния избор президентът настоя за неприкритост при процеса на тестване и узаконяване на машините за гласоподаване и техния програмен продукт. „ Още един път приканвам за гласност на методиката, за тестване и това да бъде намерено за всички политически партии, неправителствени организации, жители “, съобщи Румен Радев. Президентът прикани и за по-активна разяснителна акция за гласоподаване, защото това ще се отрази на провеждането на вота. Той настоя и за навреме пускане на образованието на членовете на изборната администрация. Според Румен Радев е належащо да се регистрира и фактът, че при избори „ 2 в 1 “ ще се съчетаят и две обособени предизборни акции, което евентуално ще докара до двойно по-малко ефирно време за участниците в двата вота и до евентуални спорове по тази тематика.

„ ЦИК постоянно е в подготвеност за производство на избори, без значение какви са те и дали в един и същи ден се създават повече от един тип избор “, съобщи Камелия Нейкова – ръководител на ЦИК. Тя уточни, че „ и софтуерно, и организационно е допустимо изборите да се проведат 2 в 1 “. По думите на Камелия Нейкова, комисията има подготвеност въз основата на разбор на изборната интензивност по секции на предходните избори, да се обезпечат спомагателни машини за гласоподаване, с цел да се редуцира времето за гласоподаване и да се избегне скупчване на гласоподаватели.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР