Надявам се министър-председателят Кирил Петков да разполага със солидна и

...
Надявам се министър-председателят Кирил Петков да разполага със солидна и
Коментари Харесай

Радев: Дано премиерът е обмислил добре мащабите и последствията от изгонването на руските дипломати -

Надявам се министър-председателят Кирил Петков да разполага със солидна и достоверна информация за това решение и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последици. Не мога да разисквам този въпрос, тъй като не разполагам с нужната информация.

Така президентът Румен Радев разяснява от България в изказването си пред медиите преди срещата на върха на водачите на НАТО в Мадрид.

" Новата среда за сигурност изисква нови подходи и решения, с цел да не усили войната в Украйна своя териториален обсег. Алиансът се връща към същинската си задача – да бъде поръчител за териториалната сигурност и суверенитета на членовете си. Това значи нараснала отговорност и единение. А това от своя страна значи нараснали упоритости, повече запаси – и като национално вложение, и като общи разноски за защита ", посочи Радев.

По думите му България интензивно взе участие в полемиките по новата стратегическа идея. През 2019 година България беше измежду основателите на основаването на ускорителя за нововъведения в защитата и на фонда за нововъведения на НАТО. Това ще е един от главните акценти на срещата, изясни Радев.

Лидерите ще обсъдят спомагателното подсилване на Източния фланг посредством повишаване на многонационалните бойни групи до равнище бригади. Оперативните решения занапред следва да бъдат взети на военно-политическо равнище.

Радев дефинира срещата като започваща в основен миг при коренно изменена стратегическа среда за сигурност вследствие на съветската експанзия в Украйна и засилена конкуренция сред главните стратегически играчи на световната сцена.

Според него след десетилетия фокусиране върху битката с тероризма в отдалечени райони НАТО се завръща към главната си роля - отбрана на суверенитета и териториалната целокупност на страните членки.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че си за участието на Швеция и Финландия в НАТО. Трите страни са подписали меморандум в отговор на турските опасения.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР