Надявам се, че властите в България ще се справят и

...
Надявам се, че властите в България ще се справят и
Коментари Харесай

Шефът на МВФ за България: Властите трябва да се справят с инфлацията

Надявам се, че управляващите в България ще се оправят и ще съумеят да доведат инфлацията в страната до равнища, които дават отговор на условията за приемане на еврото. Това съобщи в изявление за " Говори в този момент " по Българска национална телевизия изпълнителният шеф на Международния валутен фонд за България Пол Хилберс.

Финансистът означи, че като цяло е позитивно надъхан във връзка с вероятностите за страната ни, само че в случай че тя успее да одобри еврото като своя валута.

" България извървя един доста дълъг път, с цел да стигне до това, което е в този момент. Ще Ви дам образец - съглашението за валутния ръб съществува към този момент повече от 25 години. Това е доста сполучлива политика за страната. Така че България е посочила, че може да живее с валута, която е много постоянна във връзка с цената си по отношение на главните други валути. България първо беше вързана към немската марка, а по-късно към еврото. Мисля, че това беше знак за мощ. Това е положително достижение. От друга страна, има редица условия, свързани с приемането Ви - в областта на инфлацията, на фискалната политика, дефицитът и дългът ", изясни Хилберс.

Изпълнителният шеф на МВФ за България посочи, че не вижда огромен риск за страната ни.

" Виждам нужда държавното управление да поддържа строги политики, с цел да подсигурява, че може да извърши и последните условия за приемането ви. В момента най-много казусът е инфлацията. Надявам се, че управляващите ще се оправят и ще съумеят да доведат инфлацията до равнища, които дават отговор на условията за приемане на еврото. А също по този начин може би и някои други регулаторни условия във връзка с законите, които би трябвало да бъдат признати, и тогава ще може да се премине към еврото ", добави той.

По думите му Международният валутен фонд предвижда инфлацията за 2024 година да бъде 3%.

" Това е доста по-ниско равнище от преди няколко години. Така че сме много позитивно настроени към способността на България да понижи равнището на инфлацията. Необходимо е да се резервира валутният ръб. Както и фискални политики в сходство с валутния ръб, а това значи недостиг под 3 % и ниско съответствие на дълга към Брутният вътрешен продукт, само че мисля, че България се оправя сносно - този индикатор е под 25%, тъй че не съм прекомерно обезпокоен за това ", заключи Пол Хилберс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР