Надежда УШЕВАКеца на плажа с последната си любимка - дакела

...
Надежда УШЕВАКеца на плажа с последната си любимка - дакела
Коментари Харесай

100 басни от пожълтелите страници

Надежда УШЕВА
Кеца на плажа с последната си фаворитка - дакела Мишелка-Мабелка като бебе
Сто басни от български писатели в илюстриран алманах цели да събере план на кинорежисьора и лингвист Кирил Тодоров и неговия татко, художника Кръстю Тодоров-Кеца (1959-2022). В бургаската изложба " Неси " бе показан първият стадий от тази самодейност - създателите и рисунките по част от басните. Публиката се срещна със основаните 13 илюстрации, направени от Кеца преди гибелта му през 2022 година Представени са всички баснописци с по една творба. Реализацията на плана се затруднява от споразумяване на авторските права, показа за ДУМА Кирил Тодоров. Той посочи, че следва да се доизяснят правата на трима-четирима писатели, преди да се издаде книгата. Очакванията са това да стане до края на 2023 година Предвижда се още една по-продължителна галерия.  
" Не сме се спрели на издателство, само че желаеме да е бургаско, тъй като като цяло това е бургаски план ", означи Тодоров. По думите му в този момент е имало огромно посещаване и засилен интерес към експозицията, с изключение на към илюстрациите на татко му, и към текстовете - доста от имената не са познати, а хората желаят да прочетат повече от тях. В арт салона като подаръчета за посетителите са оставени дребни принтове на илюстрациите по защити басни, с текстовете им на гърба, които не са от най-популярните, само че наложително би трябвало да бъдат, счита младият кинорежисьор. > Първоначалната концепция е издаването на алманах единствено с басни на Стоян Михайловски  > " Троянски кон и закон "
" Това беше обичана тематика на татко ми ", показа синът му, който е колекционер на първите издания на остарели книги. С течение на времето той попада на басни от други писатели и в един миг взема решение, че е по-добре да се направи алманах, антология с едни от сериозните български баснописци. Избира 13 писатели, върху които е забавно да се акцентира. " Решихме, че може да се илюстрира сборникът с рисунки на татко ми, който има фино възприятие за комизъм и хармония, уместно за задачата ", споделя наследникът. Кеца прави първите изображения като литографии, а по-късно и първите рисунки за илюстрациите. " За страдание, с тях останахме ", добави брачната половинка Дора Тодорова. Баснята със своята тънка подигравка разкрива особеностите на българското общество в разнообразни интервали, а присъщ със своята гротеска, Кеца укрепва тяхното влияние.
Впечатляват имената на подбраните създатели, сред които и Радой Ралин. " Любопитното е, че той също има басни. Бях сюрпризиран, тъй като той е прочут със стихотворенията и с късите си сатирични форми. Басните му са по-скоро като къси разкази, само че напълно в жанра ", разяснява Тодоров, на който му лишава към две години подбирането на материалите за сборника. Той обгръща интервала от края на XIX век до наши дни. Най-ранните произведения са на Стоян Михайловски, Петко Славейков, а измежду най-късните - на Марко Ганчев, работещ в нашето съвремие.> Младият кинорежисьор търси басните в списания, вестници и книги  > в които текстове от жанра са застъпени отчасти. Друго име от откритията му е Димитър Розалин, който има издадена единствено една-единствена стихосбирка и то не с басни. Пишел в разнообразни хумористични издания през 30-те години на предишния век. От него има огромно количество и то завладяващи и добре написани текстове, само че защото не е издавал книги, остава чужд за необятната аудитория, разкрива Тодоров. Според него страховит баснописец е и Васил Павурджиев, който е измежду по-малко известните. Той твори в края на 30-те и началото на 40-те години на предишния век. Темите, по които написа, са с източни сюжети. Негови герои са облици като султана от Багдад, Али Бръснарят или пък Багдадският халиф. Това не е особено единствено за басните му, само че и за приказките, и за стихотворенията му, много любопитни за четене, добавя синът на Кеца. Той е уверен, че всички писатели имат неповторим взор към басните и би трябвало да се съберат на едно място.
Така може да се направи сравнението сред най-популярните създатели като Константин Величков, Стоян Михайловски и Петко Славейков, за които може да се каже, че са първите, тръгнали в тази посока, мине се през одобрените баснописци като Димитър Подвързачов, Петър Горянски, Христо Радевски и се стигне до по-съвременните като Албер Декало, Банчо Банов и Мони Леви, писали във вестник " Стършел ", където са излизали техни басни, само че са издавали и книги с този род. Не на последно място е Марко Ганчев, който е показан с няколко баснограми - доста къси форми, само че много точни и присъщи, акцентира Тодоров.> Някои от създателите са познати единствено от периодически издания и за първи път ще бъдат оповестени в алманах > като Димитър Розалин. С тези попадения успяхме да изненадаме и хора, свързани със словото и с литературата, което единствено по себе си приказва за приносното значение на такава книга, отбелязва Дора Тодорова. За жал, този прочувствен първи план за преиздаване на забравени литературни заглавия и имена на тандема татко и наследник Тодорови остава и финален. Тъй като разполагаме единствено с тези 13 рисунки, няма по какъв начин да продължим с повече илюстрации. Не бихме си разрешили да поканим други художници..., добавя с горест брачната половинка на Кеца.
Експозицията " 100 български басни от пожълтелите страници... " с рисунки на Кръстю Тодоров-Кеца, която бе показана при започване на януари пред бургаска аудитория, има удобството на мобилна и подобаваща да бъде показана на възпитаници и студенти в разнообразни образователни заведения, читалища и културни институти. Защото доста от тези баснописци не са известни на младите. Вече са получени първи поръчки изложбата да гостува и на други места.  
" Поканиха ни да представим изложбата за 24 май в Бургаския свободен университет! Ще увеличим броя на текстовете и ще получим приключен артикул, който да завоюва повече поддръжници. Превръщайки се в пътуваща галерия, става налична за повече хора. Така, без да желаеме, без да сме го замисляли даже, създадохме артикул, който има собствен живот отвън идната книга ". Проектът се реализира с финансовата поддръжка на стратегия " Творчески стипендии " на Националния фонд " Култура " и гостоприемството на арт изложба " Неси " в Бургас.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР