Надали има човек, който не е гледал поне една реклама

...
Надали има човек, който не е гледал поне една реклама
Коментари Харесай

За и против натуралните сокове в кутии

Надали има човек, който не е гледал най-малко една реклама на натурални сокове. Производителите се надпреварват да убедят потребителите, че продуктите им са доста здравословни и витаминозни. Но по този начин ли е в действителност? Като цяло, всеки е наясно, че плодовете са извънредно значима част от хранителната пирамида.

Често в соковете се съдържа доста захар, а и калории. Експерти са открили, че в опаковка от 250 г може да се съдържат до 6 чаени лъжички захар. Един литър сок от грозде съдържа 1100 ккал, а 1 л ябълков сок - 900 ккал.

Върху някои питиета написа, че са създадени без захар или с ниско наличие на захар. Понякога обаче захарта в тях е сменена с изкуствени подсладители, които макар че не съдържат калории, с нищо не са по-добри от захарта.

В множеството сокове се съдържат доста киселини, които способстват за разрушаването на зъбния гланц. Киселите сокове извеждат калция от организма и по тази причина би трябвало да се използват доста деликатно, изключително при остеопороза.

Изследователската група от Кембридж, която съветва английското държавно управление в региона на храненето и затлъстяването, изиска сокът да отпадне от формалните рекомендации на здравното министерство, в които в този момент написа, че той може да се брои към целесъобразните пет порции на ден плодове и зеленчуци.

 Сокове

Разбира се, години наред промишлеността на натуралните сокове се радваше на здравословния си имидж. Всичко, което е обвързвано с плодовете, постоянно е вървяло с този здравословен етикет, само че за хранителната промишленост плодовете са като всичко останало - просто бизнес. Колкото и да поставят етикети като 100% естествен и прясно изцеден, огромните марки на пазара оферират 100% модифициран артикул.

Повечето натурални сокове имат период на валидност до две години. Заради тази преправка те губят по-голяма част от хранителната си стойност. РН-то на плодовете се трансформира и от алкално се трансформира в киселинно. Също по този начин добавките и консервантите в сока могат да имат канцерогенен резултат върху тялото на човек.

Единственото преимущество на плодовия сок е това, че е комфортен – пакетиран и подготвен за консумация. Въпреки това доста по-полезен е изстисканият на момента сок.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР