Над три четвърти от 120-те хиляди жители на населения предимно

...
Над три четвърти от 120-те хиляди жители на населения предимно
Коментари Харесай

Изселването остави Нагорни Карабах без три четвърти от населението му

Над три четвърти от 120-те хиляди поданици на популации най-вече с арменци разколнически район Нагорни Карабах са избягали от началото на азербайджанското нахлуване до през днешния ден следобяд, съобщи Ройтерс.

Миналата седмица Баку си върна бързо контрола върху този район, който е интернационално приет като част от територията на Азербайджан.

Коли, рейсове и трактори, возещи бежанци, задръстиха пътищата по време на петия ден от изселването, което постави неочакван и съдбоносен завършек на един от най-неразрешимите етнически " замразени спорове " в рамките на някогашния Съветски съюз, траял десетилетия.

Близо 93 000 души към този момент са на арменска територия, разгласи държавното управление на страната. Служител на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) сподели, че общият брой на изселниците би могъл да доближи 120 000, колкото е цялото население на анклава - част от Азербайджан, който се отдели през 90-те години на предишния век. Ройтерс показва, че Армения, която десетилетия наред е поддържала сепаратистите, само че най-после се е оказала безсилна да ги отбрани, е изпратила рейсове от градския превоз на столицата Ереван, с цел да помогне в извозването на хората. Доброволци посрещаха оцветените във виолетово рейсове на границата, като вкарваха през прозорците им касетки с самун и бутилки вода.

Азербайджан на собствен ред сподели, че ще зачете правата на етническите арменци, които изберат да останат, само че в това време разгласи, че е заличил вечно статута на Нагорни Карабах като разколнически анклав. Баку разгласи през днешния ден, че ще разреши на група специалисти от Организация на обединените нации да посети Нагорни Карабах до няколко дни, каквото беше условието на Запада, съобщи Българска телеграфна агенция.

Бежанците

Семейство Петросян - 65-годишната Гегецик, брачният партньор ѝ Алберт, на 71 година, и 30-годишният им наследник Агаси, който се придвижва с инвалидна количка и има тежки обучителни усложнения, са прекарали нощта в Горис, от арменската страна на границата, откакто са изоставили дома си. Завързали са инвалидната количка на Агаси на тавана на автомобила си и са поели по пътя в търсене на ново място за живеене.

" Устроихме си жилището по този начин, че всичко да бъде добре за него ", споделя през сълзи Гегенцик, обяснявайки какви жилищни условия са им нужни с оглед уврежданията на сина им. " Сега няма да мога да намеря прекрасен апартамент като за него ", прибавя тя.

Миналата седмица Азербайджан си върна бързо контрола върху Нагорни Карабах, достъпа до който бе блокирал от началото на тази година. Местните споделят, че са страдали от апетит и заболявания по време на действителната блокада.

" Те са живели девет месеца в обсада ", споделя Кавита Белани, представител на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН). " Те са уплашени и желаят отговори ".

Една трета от бежанците са деца, доста от които са отделени от фамилиите си.

" Някои родители идват, носейки децата си на ръце, тъй като са припаднали от отпадналост ", отбелязва представителят на интернационалните здравни организации на Червения кръст и Червения полумесец, Хишам Диаб.

Труповете

Карлос Морацани, действен шеф на Международния комитет на Червения кръст, заяви, че организацията е изнесла отвън рамките на Нагорни карабах към 200 тела на жертви на мощния гърмеж в склад за гориво, избухнал в нощта, в която стартира изселването.

" Бяхме възнамерявали по-дълъг развой на евакуация. Тази седмица събитията се развиха доста бързо, изселниците се оказаха доста и вследствие на това много хора няма къде да отидат ", споделя Морацани.

Надмощието на Азербайджан в този момент идва за сметка на унизителното проваляне, което страната претърпя при разпадането на Съветския съюз. Тогава към един милион азери останаха без дом, откакто арменските сепаратисти от Нагорни Карабах завзеха много територии отвън своя разколнически район, напомня Ройтерс. Азербайджан си върна огромна част от тези земи в краткотрайната война през 2020 година, само че сепаратистите към момента държаха съвсем целия Нагорни Карабах по силата на мирното съглашение, подписано с посредничеството на Москва и поддържано от съветските мироопазващи сили.

Сега Западът се намеси, като прикани Баку да извърши обещанията си за отбрана на мирните жители.

" От основна значимост е екипът специалисти на Организация на обединените нации да успее да влезе в Нагорни Карабах в околните дни ", обявиха от Европейската комисия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР