Над една трета от насажденията с маслодайна роза в страната

...
Над една трета от насажденията с маслодайна роза в страната
Коментари Харесай

Изчезва ли един от символите на България?

Над една трета от насажденията с маслодайна роза в страната са изоставени, оповестява „ Монитор “. Весела Тракийска, зам.-председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България” (ПАРБ) счита, че делът на запуснатите градини с Rosa damascena Mill е сред 30%-40%.

„ Не се поставят грижи за тях и стопаните им чакат някаква каквато и да е годишна продукция “, изяснява тя. „ При розите това носи в бъдеще по-големи разноски. Една година да не се обработва градината както би трябвало се отразява негативно на идващите 3-4 реколти. Възстановяването на насажденията коства скъпо и е доста трудоемко “, прибавя Тракийска.

По думите й, розоварните не се ангажират от в този момент с съответна цена за изкупуване на розовия цвят за идващата акция. „ Само загатват, че равнищата ще са колкото миналогодишните, когато варираха от 2,30 и 2,60 лева./кг.

Това естествено не е преференциално за стопаните, които отглеждат маслодайна роза. Задържи ли се - бизнесът ще отмре, тъй като. разноските ни непрестанно нарастват. Трудно намираме берачи и за това цената на труда се увеличи “, изяснява тя.

Според нея очакванията са с неотдавна признатия нов закон нещата да се контролират, тъй като договорите за изкупуване стават наложителни и ще се прави указател на всички отглеждащи маслодайна роза. „ От земеделското министерство ни обясниха, че това ще отнеме най-малко една година “, сподели още Тракийска и добави, че имало заричане инспекциите на насажденията на място дали са от Rosa damascena Mill или от различен вид да тръгнат още от тази пролет.

От земеделското министерство прецизираха, че се планува да бъде направена идентификация на насажденията с маслодайна роза.

Тя ще се прави от комисии, включващи представители на Изпълнителна организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС), Институт по розата и етеричномаслените култури (ИРЕМК) и регионалните дирекции „ Земеделие “, във фенофаза „ разцвет “, като ще бъде издаван констативен протокол. Идентификацията ще стартира от актуалната 2020 година, а срокът за завършването й е до 30 юни 2021 година

Петър Симеонов от същата асоциация е угрижен, че към момента сухата и по-топла зима ще повреди розите.

„ Така се провокира прибързано разлистване на розовите насаждения, тъй като те не са неподвижен, както биха били при по-ниски температури. И сланите при започване на април повреждат зародиша на цвета, както е станало през април предходната година реколтата намаляла с 30%.

„ Сланата е най-страшна за маслодайната роза “, изяснява той. Относно ниските изкупни цени, Симеонов, съобщи, че от занапред от дестилериите стартират да приказват за изкупни цени към 2 лева за кг.

„ Казват ни да не торим и пръскаме, тъй като цената няма да е повече от тази. При това състояние никой няма да влезе да бере в градините. Преработвателите не желаят да се вслушват в настояванията ни, не желаят да вършат срещи. При предстоящата неприятна годишна продукция не желаеме цената да скача, както преди години на 6 лева./кг. Искаме всяка акция тя да е естествена от 2,70 до 3,20 или приблизително три лв. за кг “, твърди той.

Собственикът на розоварна Радион Попов сподели, че огромните играчи в бранша натискат изкупните цени надолу. Той удостовери, че това е и повода много хора да се откажат да отглеждат маслодайна роза. Според него сходна обстановка основава проблеми на дестилериите, изключително дребните.

„ Няма цвят, няма и служащи да го наберат и за това бизнесът не върви “, изяснява той и прибавя, че към момента у нас освен липсват тласъци за стопаните на рози, само че няма и обикновено кредитиране.

По думите му, някои дестилерии си обезпечават суровина като наемат земя и отглеждат насаждения с Rosa damascena. Попов осведоми, че някои негови сътрудници имат по 100 и даже 300 кг непродадено розово масло и повода е, че от значително време върви акция за дискредитиране на българското розово масло и повода е, че някои дестилерии пускат на пазара нискокачествен артикул.

Методи Стефанов, различен притежател на дестилерия, удостовери съществуването на риск при запустяване на градините да се появи недостиг на розов цвят за преправка. Според него за това би трябвало страната да подкрепя производителите, като дотацията бъде обвързана с създадената продукция. Той уточни, че цената лавандуловото масло през предходната година е вървяло по 230 л за кило, а тази година - по 60. По думите му новият закон е трябвало да бъде освен за розата, а за всички етерично-маслени култури.

По данни на МЗХГ, през 2019 година реколтираните площи с маслодайна роза, са 42 790 дка.

Регистрирани в бранша са 996 аграрни производители. За 5 години, площите с розови насаждения се усилват с над 10 000 дка, или с към 25% спрямо 2014 година През 2019 година площите с рози са 48 360 дка или 13% повече от миналата. 1200 са съществуващите аграрни производители в бранша.

Основни индустриални центрове на розов цвят са общините Карлово, Павел баня и Казанлък. Съответно областите - Пловдив и Стара Загора концентрират 90% от общите площи и 80% от броя на стопанствата. Насаждения в област Стара Загора са 21 810 дка, в област Пловдив - 15 730 дка, в област Пазарджик - 3230 дка и в София-област - 1470 дка.

Засега не се води какъв брой от площите са със сорта Rosa damascena Mill. С признатия Закон за маслодайната роза това ще се промени. Благодарение на него ще бъде осъществена идентификация на площите с този вид роза.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР