Над двеста души са задържани по време на днешните протести

...
Над двеста души са задържани по време на днешните протести
Коментари Харесай

Хиляди на Партизански марш в Минск, не се стигна до бойни патрони

Над двеста души са арестувани по време на днешните митинги в Беларус против президента Александър Лукашенко, съобщи Франс прес.

По-голямата част от задържаните са в столицата Минск. Полицията употребява и гумени патрони против стачкуващите, които я замеряха с камъни. Полицията, макар че имаше позволение да стреля с бойни патрони, не прибягна до тях, както беше заплашила по-рано през седмицата.

Хиляди стачкуващи излязоха и тази неделя по улиците в Беларус, с цел да стачкуват против президента Александър Лукашенко макар опасността на полицията за пукотевица с бойни патрони, съобщи Франс прес.

Опозиционната лидерка Светлана Тихановска, която откри леговище в Литва, даде период на Лукашенко до 25 октомври да се отдръпна, в противоположен случай даде обещание да призове хората от цялата страна да излязат на улицата и да разгласят обща стачка.

За разлика от предходните митинги, стачкуващите взеха решение през днешния ден да не провеждат шествие в центъра на Минск, а по огромна улица в южната част на столицата, където има голям брой фабрики.



Местни медии оповестиха за арестувани публицисти. Пет станции на метрото бяха затворени поради днешните митинги, съобщи ТАСС. Шествието в беларуската столица бе под наслов " Партизански марш ", защото колона от неколкостотин души се движише по Партизански проспект към околовръстното шосе.

Силите на реда използваха специфични средства за разпространяване на стачкуващите в региона на универсалния магазин " Беларус ". Кореспондент на ТАСС съобщиа за няколко мощни гърмежа, наподобяващи експлоадиране на светошумови гранати.

Началникът на беларуското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Иван Тертел, представен от Агенция Франс Прес, увери, че има информация за непосредствена заплаха от провокация за да се дестабилизира Беларус.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР