Над декар са унищожените дюни край СмокиняНад един декар са

...
Над декар са унищожените дюни край СмокиняНад един декар са
Коментари Харесай

Над декар са унищожените дюни край „Смокиня”

Над декар са унищожените дюни край „ Смокиня ”
Над един декар са унищожените дюни край к-г Смокиня, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

Всички те попадат в частни терени, единствено една дребна част е в концесионната територия на плажа. След замерванията на геодезистите е открито, че тъкмо 1205 кв. м от пясъчните дюни, които попадат в предпазената територия са унищожени. Една огромна част от тях попадат в имота на 46-годишния Иван Нончев от Бургас, който бе упрекнат от прокуратурата, че е поръчал разораването на терена, прецизираха от Регионалната инспекцията по запазване на околната среда и водите в Бургас.

„ Най-голямата площ, която е повредена е в неговия парцел 622 квадрата. Тези прилежащи парцели са повредени заради придвижването на тежката техника разрушавайки тези, които се намират в главния парцел, просто маневрирайки техника е засегнала и други дюнни местообитания на прилежащите парцели. Много дребна е частта на морския плаж. “, съобщи Тонка Атанасова- шеф на РИОСВ-Бургас.

От Регионалната ревизия по околната среда и водите обявиха, че вредите са големи. Повече от век ще е нужен за естественото възобновяване на естествената забележителност.

„ Ние ще се опитаме, такава процедура в България към момента няма да се свържем с научните организации и да уточним допустимо ли е да бъде предоставено възобновяване на местообитанията ”, добави Атанасова.

Въпреки това от Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас твърдят, че няма заплаха откакто дюните са унищожени, да бъде изменен статутът на земята. Тя по този начин или другояче попада в предпазена територия.

„ Няма по какъв начин върху тях да има осъществено строителство и то да бъде позволено от съответните способени органи ”, означи Атанасова.

Посегателството върху дюните край к-г Смокиня, бе осъществено в края на предходната седмица. Малко по-късно бяха хванати и причинителите. Прокуратурата в Бургас повдигна обвиняване на двама души- 46 годишният Иван Нончев, апетитен за гарант и 24 годишният багерист Манол Пазвантов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР