Над 94 милиарда долара са преминали като оборот през разследваната

...
Над 94 милиарда долара са преминали като оборот през разследваната
Коментари Харесай

Над $94 млрд. минали за 5 г. през Нексо, клиент финансирал терористични актове

Над 94 милиарда $ са минали като оборот през разследваната компания за криптовалута " Нексо ", в чийто офиси тази заран влязоха Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Един от клиентите на платформата е финансирал терористични актове. Това оповестиха на брифинг по отношение на профилираната акция в София представителят на основния прокурор Сийка Милева и ръководителят на отдел " Киберпрестъпност " Светослав Василев.

 Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи влязоха в офиси на столична компания за криптовалута (снимки) Виж още

" На територията на столицата се организират дейни дейности по следствие за обезвреждане на противозаконна незаконна активност на криптобанката НЕКСО. Тази криптобанка е основала и поддържа интернационална платформа за продан и даване на заеми за криптовалута. Установено е по досъдебното произвеждане, че главните уредници на тази активност са български жители и главната активност е от територията на Република България ", разяснява Милева.

По думите ѝ криптобанката е работила посредством голям брой регистрирани търговски сдружения, по-голямата част от които " съставляват пощенски кутии - т.е. кухи компании ". 

 Снимка: БТА

" Над 300 сътрудници работят по тази огромна акция, до момента не е правено такова нещо - това са 35 следователи от Националната следствена работа, чиновници на ДАНС, на жандармерията, чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи ", означи още представителят на основния прокурор и добави, че досъдебното произвеждане е под надзора и управлението на Софийската градска прокуратура, като се проверяват проведена незаконна група, пране на пари, данъчни закононарушения, закононарушения, свързани с даване на банкова активност без нужния лиценз, както и компютърни измами. 

 Снимка: БТА

" Можем да поясним, че за последните 5 години като оборот през платформата са минали над 94 милиарда $. Установено е също и са събрани доказателства, че клиент на платформата е лице, за което е публично оповестено, че финансира терористични актове ", разкри Милева.

От своя страна ръководителят на отдел " Киберпрестъпност " Светослав Василев посочи, че платформата е работила в няколко страни, а в някои от тях е била и неразрешена.

" Знаете за проблемите им в Съединени американски щати, те официално напущат Щатите, макар че това не се е случило. В момента тече следствието и се извършват претърсвания и изземвания в над 15 адреса - откриха се нови адреси на свързани с криптоплатформата НЕКСО, откриват се и нови лица, някои от тях са в България ", уточни Василев.

 Снимка: БТА

И допълни още, че са открили над 3 600 000 транзакции от и към криптоборсата. " Някои от тях са с извънредно рискови играчи на борсата ", акцентира той.



Малко по-рано беше обявено, че се организира акция на бул.  " Никола Вапцаров " 16. На адреса, на който се намира офисът на компанията НЕКСО, дойдоха чиновници на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР